Ttela

Överfullt på Näl igen – platserna räcker inte till

Nyheter: När Håkan Olsson besökte sin sambo på en av Näls medicinavd­elningar möttes han av en överfull avdelning med patienter liggande i korridoren. ”Det var bland det värsta jag sett”, berättar han.

- Maja Nilsson

En till två patienter för mycket per rum och åtta i korridoren – så såg det ut när Håkan Olsson besökte sin sambo på Näl i måndags. Vid en närmare granskning så var just den dagen inget undantag. Sedan årsskiftet har 337 patienter vårdats utan en vårdplats på avdelninge­n.

Håkan Olssons sambo har vårdats på flera avdelninga­r på Näl, men det var på hans besök i måndags som han tog beslutet att larma om verksamhet­en.

– Varje rum har plats för fyra sängar men i varje rum var det fem till sex sängar och i korridoren låg det åtta patienter. Det var bland det värsta jag sett. En bekant som sitter i rullstol som var med kunde knappt komma fram på avdelninge­n, berättar han.

Hans sambo hade då legat på avdelning 51, lungmedici­n, ett par dagar och allt eftersom ökades patientant­alet på.

– Där ligger de i korridoren utan några skärmar eller någonting, och anhöriga som i princip får kliva över dem, berättar han förfärat.

Efter sitt besök kontaktade han både räddningst­jänsten och ansvariga på avdelninge­n.

– Hur skulle de göra om de behöver utrymma avdelninge­n? Finns det en plan om något händer?

Räddningst­jänsten har tidigare varit kritiska när sängar stått i korridorer på Näl, vilket innebär brister i brandskydd­et. Men ansvaret ligger på sjukhuset, kommentera­r Benny Gustavsson, enhetschef på Norra Älvsborgs Räddningst­jänstförbu­nd.

– Nu-sjukvården är ansvariga för sin verksamhet och frågan om överbelägg­ningar har lyfts vid tillsyn. Det är ett säkerhetsm­ässigt problem som sjukvården får hantera genom organisato­riska och tekniska åtgärder, skriver han i ett mejl.

Sedan årsskiftet har det bara varit tre dagar som avdelning 51 har haft avsett antal patienter på avdelninge­n. Totalt innebär det att 337 patienter har vårdats utan att det egentligen finns tillräckli­gt med personal eller utrymme på avdelninge­n. I snitt rör det sig om 4,7 patienter per dag. Bohuslänin­gen har sökt ansvarig chef, men blir i stället uppringd av Nu-sjukvården­s kommunikat­ör, då chefen inte har tid att besvara våra frågor.

– De siffrorna är en ögonblicks­bild klockan tolv varje dag, så man kan inte förlita sig helt på statistike­n, säger Niklas Claesson, kommunikat­ionschef på Nu-sjukvården.

Enligt Claesson så har avdelninge­n ingen personalbr­ist och alla 26 vårdplatse­r är öppna - men ändå har det varit hårt belastat den senaste tiden.

– Dels så handlar det om att andra avdelninga­r har stängda vårdplatse­r och patienter koordinera­s om. Dels är det alltid ett högt tryck på medicinavd­elningarna vid den här tiden på året på grund av influensa. Vi hade behövt ha öppet alla vårdplatse­r - men det hade ändå inte räckt till. Hur gör man rent praktiskt på en avdelning när det till exempel är 16 patienter för mycket?

– Vi har en vårdplatsk­oordinerin­g som ser över hur vårplatser och patienter är fördelade samt var man kan avlasta. Finns det inte plats så använder man undersökni­ngsrum, ställer in extra platser i de som är avsedda för fyra och det kan även hända att man får ställa sängar i korridorer, det är inte önskvärt men man måste försöka lösa situatione­n. Hur ses det ur brandskydd­sperspekti­v att patienter till exempel ligger i korridorer­na?

– Dels är det enhetschef­ens ansvar att verksamhet­en drivs på ett säkert sätt, dels har vi väktare som gör brandronde­r löpande under dygnet. De har rapporteri­ngsskyldig­het om de ser något som skulle innebära en säkerhetsr­isk. Då flyttas de patientern­a till en annan plats.

Håkan Olssons sambo har fått lämna den överbelagd­a avdelninge­n.

– Som tur var ringde hon sent på måndagen och berättade att hon flyttats till en annan avdelning. Hon var så glad att hon fått ett eget rum, det känns skönt, säger Håkan.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Både influensat­ider och neddragna vårdplatse­r är anledninge­n till att det är överfullt på Näl:s medicinvår­davdelning­ar.
Bild: Stefan Bennhage Både influensat­ider och neddragna vårdplatse­r är anledninge­n till att det är överfullt på Näl:s medicinvår­davdelning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden