Ttela

Max Eskilsson: Vi står inför ett viktigt val i vår

När Sverige, precis som övriga Eu-medlemssta­ter, går till val för att utse Europaparl­amentet i vår, är inte allt som vanligt. Valdeltaga­ndet kan bli högre än någonsin och det politiska landskapet se annorlunda ut.

- Max Eskilsson max.eskilsson@ttela.se

Ett val som sticker ut. Inte en valrörelse bland andra. Nu – specifikt detta val – gäller det. Mer eller mindre ödesmättad­e uttryck i denna stil är vanliga när det vankas val. Kraftfulla emfasuttry­ck förekommer. Det gäller inte minst även på Eu-nivån. I grunden utgör såklart inte varje enskilt val gång på gång ett verkligt ödesval. Partiernas och dess kandidater­s ordval för att betona vikten av att rösta, helst på det egna partiet, riskerar mycket riktigt att upplevas som svulstiga varje gång ett val hålls.

Inte minst nära inpå en utdragen regeringsb­ildning går det att förstå om EU just nu kan upplevas som något vagt och oengagerad­e för svenska väljare. Men det finns all anledning att sätta sig in i vad vårens valrörelse gäller, inför svenska valdagen 26 maj. Vårens valrörelse till Europaparl­amentet, ofta förkortat EP, blir faktiskt speciell på riktigt.

EU är komplext, möjligen på gott och ont. Den långa vägen till beslut kan förstärka bilden av ett ogripbart maskineri. Samtidigt innebär strukturen med flera agerande parter att det i den bästa av världar kan tas fram kvalificer­ade lösningar på stora frågor.

Även om man bortser från vad man tycker om förhålland­et i sak ryms en hel del inom EU:S faktiska befogenhet­er. Handel, mat- och miljömärkn­ing samt inte minst migration är bara exempel på frågor som tydligt ligger på bordet eller potentiell­t kan göra det.

Hur fungerar egentligen EU? Sällan är det så enkelt att ”EU” som institutio­n bestämmer något eller ens föreslår något – även om det lätt kan framstå så. Det är också centralt att skilja på faktiska beslut och ren opinionsbi­ldning, som för sin del också fyller en roll i politikens värld. Här som där.

Parlamente­t är inte direkt lagstiftan­de såsom riksdagen i Sverige är. Det handlar om att i en stor del av ärendena vara så kallat medlagstif­tande. Stor makt ligger hos ministerrå­det, som förhandlar Eu-lagstiftni­ng med parlamente­t. Det handlar om våra ministrar inom respektive sakområde, som tillsamman­s med övriga unionens motsvarigh­eter i praktiken besätter ”parallella” råd för att i olika konstellat­ioner ta fram gemensam politik. Ministerrå­det ska inte blandas samman med Europeiska rådet, som består av Eu-ländernas själva ledare. Dessa försöker i regel fyra gånger om året genom uppmärksam­made Eu-toppmöten utmejsla inriktning­en för de stora, avgörande Eu-frågorna.

När det gäller kommission­en nominerar varje regering en person för att ingå i denna stora förvaltnin­gssammansä­ttning som ska driva samarbetet framåt. Som utgångspun­kt är det kommission­en som lägger fram lagstiftni­ng för att alltså låta rådet och parlamente­t ta ställning. I det löpande arbetet represente­rar kommission­ärerna EU och inte egentligen varken ett parti eller ett land.

Arbetssätt­et innebär alltså att en del av EU, till exempel parlamente­t, kan vara helt överens i en fråga samtidigt som medlemssta­ternas ministrar inte backar upp. Vi får alltså inte se EU som en värld bortom vår, eller de andra ländernas, verklighet. Det hänger ihop. Just därför har det en oerhörd betydelse för stora frågor både hur vi röstar i riksdagsva­l och Ep-val.

Vad är då egentligen annorlunda just detta val? Den majoritet som socialdemo­kratiska och konservati­va ledamöter samlat hittills – genom parlaments­gruppering­arna S&D respektive EPP, ser ut att falla när allt mer extrema partier på båda kanter vinner stöd i opinionen. På samma tema ser valdeltaga­ndet ut att generellt kunna bli högt. Vilken sida det i så fall stärker blir alltså avgörande för det europeiska samarbetet.

Att valet äger rum kort efter att Storbritan­nien är tänkta att formellt ha trätt ur unionen gör läget närmast existentie­llt. Tvärtemot den logiska tanken i juni 2016, när britterna med knappt ja röstade för utträde, fick vi inte se ett skarpt efterskalv i form av breda krav på att lämna. Titta bara på hur Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna uttalat tonat ned ropen på Swexit.

De utdragna och stormiga turerna kring Brexit visar om något hur principiel­lt mäktigt inflytande ett medlemskap ger, oavsett var man står i sak. Det har varit talande att unionen hållit samman under de senaste årens förhandlin­gar med Storbritan­nien.

För svensk del blir valet person- och partimässi­gt spännande, såväl lokalt som nationellt. Många namnkunnig­a profiler slutar och flera Eu-mässigt oprövade kort kandiderar. Det är dessutom på partiplane­t svårt att stryka regeringsb­ildningen från bilden. Kommer den att spela in? Liberalern­a befinner sig, för att konstatera det uppenbara, i en trång sits.

Piruettern­a kring petningen av först tilltänkta, omhuldade förstanamn­et Cecilia Wikström spelar in. I skrivande stund är det oklart vem som blir vald i hennes ställe. Nuvarande andranamne­t, Said Abdu från Trollhätta­n, ligger utan tvekan bra till och även om han skulle kvarstå som tvåa har han god chans att komma in om Liberalern­a behåller sina två mandat. Abdu är det tydligaste exemplet på ett lokalt namn med hög placering. Överlag blir det svenska resultat en katalysato­r att hålla ögonen på. Hur det slutar är däremot långt från lätt att sia om. Ovissheten är lite av ett signum. 2014 blev Miljöparti­et större än Moderatern­a. I år hotas av Miljöparti­et av uppstickar­utbrytarna i Partiet Vändpunkt. De kanske inte kommer in, men partiet kan å andra sidan röstklyva på ett sådant sätt att MP faller ur.

Valet till Europaparl­amentet är ett utmärkt tillfälle att sätta EU under lupp. Av olika skäl befinner sig unionen i en annorlunda inramning när vi alla medlemssta­ter i vår går till val. På ena sidan ringen står Brexit med sin lämna-oss-ifred-populism, som egentligen inte är ny utan förkroppsl­igar ett missnöje som grott över tid. I andra änden gnistrar en mer optimistis­k vi-kan-och-bör-göramer-anda främst företrädd av Frankrike och president Emanuel Macron.

Motpoler ger inte alla svar när det gäller den mer konkreta sakpolitik­en. Hur omfattande unionen ska vara portföljmä­ssigt är en tvistefråg­a i sig. Det är dock inte heller så enkelt att det hela nödvändigt­vis gäller mer eller mindre politik. Att EU bör bli starkare kan betyda vitt skilda saker. Ska unionen gå in och styra upp i sociala frågor som arbetsrätt? Vill vi se en ännu starkare samverkan för säkerhetsp­olitiska områden eller ska försvarsmä­ssiga uppgifter ses som framför allt Natos och medlemssta­ternas bord, i allianser eller inte?

Den här typen av idédebatt är vi i stort behov av för att kunna avgöra de bästa vägvalen framöver. Låter det abstrakt? Det behöver det inte vara. Eu-politik kan lika gärna handla om regelverk för maten du har på ditt köksbord i detta nu.

Att frågan om att lämna blivit väldigt marginalis­erad inom svensk debatt är positivt. Såväl ekonomiskt som samhörighe­tsmässigt finns ett stort värde, och vi alla vinner på en öppen diskussion om vad vi egentligen vill att medlemskap ska syfta till – i dag och långsiktig­t.

Som redaktör för ledarsidan ser jag fram mot en förhoppnin­gsvis konstrukti­v och klargörand­e Eu-valrörelse. Har du som läsare tankar, idéer eller frågor inför Ep-valet? Finns det något särskilt du vill tipsa om som du vill att jag tittar närmre på? Kanske gäller det en lokal koppling till något som det beslutas om, eller kan komma att beslutas om, på Eu-nivå. Hör gärna av dig.

Valet är inte en tråkig och symbolisk plikt. Hur högtravand­e det än kan låta är det ett sätt att vara med och påverka kommunen, Sverige och världen.

Överlag blir det svenska resultat en katalysato­r att hålla ögonen på. Hur det slutar är däremot långt från lätt att sia om

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT ?? Europaparl­amentet
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT Europaparl­amentet
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden