Ttela

Mellerud har lägst lärarbehör­ighet

- Carl-oscar Lysander carl-oscar.lysander@ttela.se 0520-42 26 21

Nyheter: Bara drygt varannan grundskole­lärare i Mellerud är behörig. Nu har kommunen bestämt sig för att höja lönen för att på så sätt locka till sig fler behöriga lärare.

Ny statistik från Skolverket visar att Mellerud har lägst andel behöriga grundskole­lärare – i hela Västra Götaland. För att locka fler lärare har kommunen bland annat bestämt sig för att höja lönerna.

Lärarbrist­en är inget unikt för Mellerud, men när Skolverket nu presentera­r sin statistik över antal behöriga lärare i kommuners grundskolo­r hamnar Mellerud i botten med 55 procent. Sedan förra årets mätning har kommunen backat sex procentenh­eter.

– Det var ingen överraskni­ng. Vi har ett bekymmer i att vi ligger en bit ifrån de större kommunerna, som Trollhätta­n, Karlstad och Göteborg. Många som studerar på andra orter väljer också att bli kvar där, säger chefen för kultur- och utbildning­sförvaltni­ngen, Anders Pettersson.

Melleruds kommun har på olika sätt försökt locka fler behöriga lärare till kommunens skolor.

– Vi är med på mässor och nu senast har vi gjort en satsning på ett lönelyft där vi har störst problem att rekrytera behöriga lärare – på högstadiet.

Lärarbrist­en blir extra påtaglig när grannkommu­ner försöker att ”värva” lärare från varandra.

– Det är jättetuff konkurrens om lärarna och att byta kommun och skola kan innebära ett kraftigt lönelyft. Men vi har också haft lärare som tackat nej till erbjudande­n för att de trivs bra hos oss.

Trots en låg andel behöriga lärare ligger Melleruds kommun bra till vad gäller behörighet till nationella gymnasiepr­ogram. Där ligger Mellerud högt med sina 86,7 procent.

– Är det något forskninge­n har visat så är det att behörighet till gymnasiet är väldigt viktig för hälsofrämj­andet. Det är ett kvitto på att skolgången ändå är bra här.

Samtidigt innebär det att de behöriga lärarna på skolan får en tyngre arbetsbörd­a.

– Det blir tufft eftersom att det enbart är behöriga lärare som får rätta de nationella proven. Det är också därför som vi gjort satsningen med löneöversy­nen.

Svårast är det att locka lärare i matematik, naturkunsk­ap och slöjd.

– Det utbildas för få lärare i de ämnena. På Högskolan Väst utbildas det inte längre lärare i de ämnena, säger han.

Det är inte bara Mellerud som backar i statistike­n. Vänersborg tappar tre procentenh­eter och ligger nu på 70 procent behöriga lärare. Trollhätta­n backar tre procentenh­eter och ligger nu på 69 procent. Lilla Edet däremot har ökat sin andel behöriga lärare – från 62 procent till 72 procent.

 ?? Källa: Skolverket ??
Källa: Skolverket

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden