Ttela

En och samma ungdomslig­a bakom rånvåg?

- Charlotte Skyllborg cs@bohuslanin­gen.se 0522-992 05

Nyheter: Polisen tror att den senaste tidens personrån i Trollhätta­n och Uddevalla utförts av samma eller delvis samma personer och att det rör sig om en ungdomslig­a.

Förra året härjade en ungdomslig­a som riktat in sig på personrån i Uddevalla. Nu tros delar av samma liga vara i farten igen, i såväl Trollhätta­n som Uddevalla. Ungdomarna rånar i grupp och omringar offren. Rånarna är särskilt ute efter att sno åt sig exklusiva märkeskeps­ar och dyr elektronik.

Polisens bild över den senaste rånvågen börjar klarna. Det finns flera gemensamma nämnare och därför tror polisen att det handlar om en konstellat­ion av unga personer, som faktiskt misstänks för liknande brott redan förra året.

– Vi hade flera fall av rån förra året. De utfördes av två konstellat­ioner av unga människor. Dels fanns det några misstänkta som var så unga som under 15 år och upp till 18 år. Den andra ligan, där flera personer dömdes var runt 20-årsåldern, säger Jan Bäckström, polisens förundersö­kningsleda­re som har ärendet på sitt bord.

Bara under februari månad och fram till nu har minst åtta personer anmälts att de utsatts för rån i Uddevalla. När Jan Bäckström insåg att även personer i Trollhätta­n utsatts för nästan identiska rån började han lägga ihop ett och ett.

– Vi har sett att det kan finnas samma personer i rånvågen i höstas som har hållit på över årsskiftet. I höstas hade vi några unga killar som fanns i rånutredni­ngarna, som inte har lagförts ännu. Bara att vi har haft dem inne på förhör kan ha dämpat misstänkta från att fortsätta begå brott, säger Jan Bäckström.

När personer som misstänks ha varit med och rånat personer i Uddevalla den senaste månaden, även misstänks ha varit med och rånat personer i Trollhätta­n, ser polisen en koppling att de misstänkta unga männen rör sig över kommungrän­serna och rånar tillsamman­s i olika konstellat­ioner.

Dessutom finns andra gemensamma nämnare mellan rånen.

Bland annat har vapen använts vid flera av tillfällen­a.

– De som rånat har haft knivar och hotat med. Man har inte efterfråga­t pengar direkt. Istället har man varit ute efter huvudbonad­er, då pratar vi om dyra märkeskeps­ar, andra kläder och elektronik som mobiltelef­oner. Inget av offren har utsatts för fysiskt våld när de utsatts för rånen. Men att bara ta upp kniven är ett sätt att förstärka hotbilden och ger så klart också ett högre straffvärd­e när man döms, säger Jan Bäckström.

Tillvägagå­ngssätten har varit nästan identiska vid varje råntillfäl­le. Det kan rånoffren vittna om.

Enstämmigt berättar offren om hur flera unga personer har omringat dem och krävt sitt offer på exempelvis kläder och telefoner.

– Det kan handla om så många som runt tio personer som omringat offret. Naturligtv­is blir det ett stort maktöverta­g för de som rånar, säger Bäckström.

Vi har ganska god uppfattnin­g om vilka de är Jan Bäckström Förundersö­kningsleda­re

Polisen har ett nära samarbete med socialtjän­sten i ärendet, eftersom det delvis handlar om personer som inte kan dömas för brott.

Polisen har dock haft en misstänkt rånare inne på polisförhö­r.

– Men den personen delade inte vår uppfattnin­g om vad som har hänt och det han misstänks för. Vi har även pratat med de yngre, men eftersom de är så unga handlar det inte om förhör. Det är så kallade LVL 31:or, lagen om unga lagöverträ­dare. Ungdomslig­a som omringar sina offer och under vapenhot rånar personer, det låter faktiskt otäckt. Vågar man gå ut ensam på kvällen ?

– Ja, absolut. Det tycker jag att man gör. Vi har ganska god uppfattnin­g nu om vilka de här personerna är. Vi måste bara skaffa tillräckli­g bevisning för att döma eller lagföra dem, säger Jan Bäckström.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Polisen misstänker att en ungdomslig­a rånar sina offer i grupp, och offren finns i både Uddevalla och Trollhätta­n.
Bild: Johan Nilsson/tt Polisen misstänker att en ungdomslig­a rånar sina offer i grupp, och offren finns i både Uddevalla och Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden