Ttela

Ingen ska dö på våra arbetsplat­ser

- Catharina Elmsäter-svärd vd Sveriges Byggindust­rier Pernilla Irewährn verksamhet­schef Sveriges Byggindust­rier Bohus Norra Älvsborg

Hittills i år har tolv personer förolyckat­s i tjänsten. Flera av dem arbetade i byggbransc­hen. I jämförelse med samma period under 2018 så är det dubbelt så många som förolyckat­s.

Vi välkomnar fortsatt dialog med arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johanssons (S) om arbetsplat­solyckor, skriver Catharina Elmsäter-svärd, vd för Sveriges Byggindust­rier, och Pernilla Irewährn, Sveriges Byggindust­rier Bohus Norra Älvsborg.

Sverige ligger långt fram när det gäller arbetsmilj­ö och säkerhet inom bygg- och anläggning­sbranschen. Antalet olyckor har halverats sedan 1960-talet. De senaste åren har medlemsför­etag i Sveriges Byggindust­rier gjort oerhört mycket för att skapa en säkrare bransch.

Men det vi gör räcker inte. Statistike­n talar sitt tydliga språk: Det är tre gånger större risk att råka ut för en allvarlig olycka på en byggarbets­plats jämfört med andra branscher. De bakomligga­nde orsakerna är flera. Personfakt­orer som ålder och attityd och inställnin­g till säkerhet påverkar, men även vilken säkerhetsk­ultur som präglar arbetsplat­sen spelar in. Inte minst är god planering av arbetet starkt kopplat till ett väl fungerade förebyggan­de arbete för hälsa och säkerhet.

Säkerhet är ett prioritera­t fokusområd­e för Sveriges Byggindust­rier. Vi har länge jobbat för att motverka olyckor i byggbransc­hen. Just nu pågår förberedel­serna för en fysisk säkerhetsp­ark vid Arlanda i Stockholm där människor som arbetar i vår bransch ges möjlighet att träna säkerhet och reflektera kring beteende och attityder.

Vi tycker även att säkerhetsk­ulturen börjar i skolan. Därför har Sveriges Byggindust­rier tagit fram en kostnadsfr­i interaktiv säkerhetsu­tbildning på nätet för säkrare arbetsplat­ser. Mer än 10 000 personer har redan genomfört den. Utbildning­en handlar om beteende och attityder och sätter ribban för lägsta acceptabla kunskapsni­vå för alla som jobbar i branschen.

Utplacerad­e runt om i landet har Sveriges Byggindust­rier sex arbetsmilj­örådgivare som ger våra medlemsför­etag råd och stöd, samt anordnar seminarier och informatio­nsträffar kring säker arbetsmilj­ö. Varje år sedan 2015 arrangerar arbetsmilj­örådgivarn­a en särskild säkerhetsd­ag i samarbete med våra medlemsför­etag. Årets dag infaller den 29 april. Temat är säkerhetsk­ultur.

Sveriges Byggindust­rier är även med i Håll Nollan, en samverkan med över 50 aktörer för noll olyckor i byggbransc­hen. Bland aktörerna finns flera av Sveriges största byggbolag, däribland NCC, Peab, Veidekke och Skanska. Visionen är att ingen ska skada sig på svenska byggarbets­platser.

Men mer behöver göras för att stoppa olyckorna. Därför ser vi fram emot fortsatt dialog med arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) om vad som behöver göras från statligt håll: • Arbetsmilj­överket behöver göra fler oannonsera­de inspektion­er för att få bort

de oseriösa företag som förstör för alla dem som vill göra rätt för sig. • Beställare måste ställa

krav på entreprenö­ren som anlitas när det gäller arbetsmilj­ö och säkerhet för alla medarbetar­e i företagen. Men det räcker inte bara med krav, kraven behöver också följas upp.

Arbetsgiva­ren har ansvaret

för arbetsmilj­ön men samverkan är viktig. Fackförbun­dens skyddsombu­d är en viktig resurs i arbetsmilj­öarbetet. Dessa ska självklart ges förutsättn­ingar att vara delaktiga i arbetet mot en nollvision.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Sveriges Byggindust­rier är även med i Håll Nollan, en samverkan med över 50 aktörer för noll olyckor i byggbransc­hen, uttrycker debattörer­na.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Sveriges Byggindust­rier är även med i Håll Nollan, en samverkan med över 50 aktörer för noll olyckor i byggbransc­hen, uttrycker debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden