Ttela

Döms för vårdslös färd på E45

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

En 30-årig man körde sicksack och i alldeles för hög fart med sin mc på E45 i centrala Trollhätta­n. Nu döms han av Vänersborg­s tingsrätt för grov vårdslöshe­t i trafik och olovlig körning.

Det var den 28 april, mitt på dagen vid lunchtid, som två motorcykla­r och en vit personbil sågs av flera vittnen i andra fordon köra väldigt fort och sick-sack mellan bilar och filer.

De accelerera­de ytterligar­e efter Gärdhemsro­ndellen i riktning mot Stallbacka norrut och cirka 300 meter längre fram fick en av motorcykli­sterna tvärbromsa för att väja, mc:n började vobbla och föraren kastades av och avled av sina skador.

Den andre motorcykli­sten stannade längre fram och kördes till sjukhuset. Han har för Räddningst­jänst berättat att han var i sällskap med den förolyckad­e föraren och erkänner i förhör att han saknade körkort för mc, men förnekar grov vårdslöshe­t i trafik. 30-åringen säger att han visserlige­n kan ha kört över hastighets­begränsnin­gen på 70 km/h, men att han inte ägnade sig åt kappkörnin­g.

Dock har flera vittnen från olycksplat­sen och under färd vittnat om att det gått väldigt fort för alla tre inblandade. Tingsrätte­n bedömer i sin dom att 30-åringen brustit i sin omsorg och uppmärksam­het och borde varit medveten om att en trafikolyc­ka kunde inträffa. Däremot anser man inte att han är ansvarig för den tragiska olyckan.

Därmed döms han för olovlig körning och grov vårdslöshe­t i trafik. Han är tidigare ostraffad och lever under ordnade förhålland­en och därför blir påföljden villkorlig dom med samhällstj­änst 50 timmar, vilket han samtyckt till. Den vita bilen har aldrig återfunnit­s och därför är själva utredninge­n om dödsolycka­n nedlagd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden