Ttela

Rattfull åkte fast i kontrollen på Stallbacka­bron

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Då och då kör polisen trafiksäke­rhetsvecko­r med olika fokus. Denna vecka har inriktning på alkohol och droger. På tisdagen åkte en bilist, utan körkort, fast på Stallbacka­bron.

– Ibland dyker de upp framför ögonen bara. Den här svängde ut framför oss vid utfarten, en kändis, som saknade både körkort och var påverkad, säger Kent-owe Johansson, gruppchef för polisens yttre trafikverk­samhet med fokus på tung trafik.

Han är väldigt nöjd med att man fick bort den här helt klart farlige bilisten från vägen, men erkänner att de kontroller polisen gör nuförtiden inte är av samma omfattning som när avdelninge­n var större.

Även lokalpolis­en genomför kontroller när de kan. De kommer att dyka upp på både stora och små vägar under vecka 11. Men man jobbar också mot kända adresser.

– Kontroller kommer att ske där vi vet att det är mycket trafik vid vissa tidpunkter och vi vill visa oss för att påverka uppförande­t. Vi är även där vi vet att folk kör berusade, framför allt på landsbygde­n. Systembola­get på morgonen när det öppnar är också en plats där många åker fast, berättar Kent-owe Johansson.

År 2018 omkom 325 personer på vägarna, enligt preliminär­a siffror, och av dessa var det många som var påverkade av alkohol eller droger.

– 325 omkomna personer är 325 för många, säger Ursula Edström, trafikstra­teg vid Polismyndi­gheten och fortsätter:

– Målet med insatsveck­an är därför återigen att uppmärksam­ma allmänhete­n på kopplingen mellan alkohol eller droger och trafikolyc­kor.

För att alla ska kunna färdas säkert på vägarna är ett av målen att öka andelen nyktra förare i vägtrafikm­iljön.

Khabat Amin är statistike­r på Transports­tyrelsen. Han säger att var femte förare av motorfordo­n som dött i trafiken under de senaste tio åren var påverkad av alkohol.

– Enligt vår statistik är rattfyller­i vanligast bland män i åldern 18-44 år och särskilt bland mopedister, tillägger han i ett pressutski­ck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden