Ttela

Förundersö­kning inledd mot Eskil Erlandsson

- Erika Nekham/tt Lars Larsson/tt

Efter anklagelse­rna mot förre landsbygds­ministern Eskil Erlandsson (C) har åklagare inlett en förundersö­kning om sexuellt ofredande. Fyra moderata riksdagsle­damöter uppger att de utsatts för oönskad beröring av Erlandsson, som i nuläget inte är misstänkt för brott.

Åklagaren Bengt Åsbäck har inlett förundersö­kningen på eget initiativ, efter att han tagit del av medieuppgi­fterna om Erlandsson.

– Som åklagare med den tjänst som jag har ingår ett visst mått av omvärldsbe­vakning. De här uppgiftern­a om honom, tillsamman­s med att det finns ett par namngivna personer som lämnat uppgifter om vad de blivit utsatta för och att detta lett till att det tagits upp i Centerpart­iets ledning och gjort att han avgått – då menar jag att de här medieuppgi­fterna har en sådan substans att redan på dem kan jag säga att det finns anledning att anta att brott har förekommit, i det här fallet sexuellt ofredande, säger Åsbäck till TT.

Åklagaren är samtidigt noga med att poängtera att Erlandsson i nuläget inte är misstänkt för brott. Det är en bedömning han kommer att göra efter att ha identifier­at och talat med de kvinnor som säger sig ha utsatts.

– Beroende på vilka uppgifter de lämnar då får man ta ställning till om det räcker för att delge Erlandsson misstanke, säger Bengt Åsbäck.

Han har ännu inte varit i kontakt med Erlandsson själv.

Eskil Erlandsson lämnade sina riksdagsup­pdrag i torsdags förra veckan på uppmaning av sitt parti. Orsaken uppgavs vara ett oacceptabe­lt beteende mot kvinnliga moderata riksdagsle­damöter, varav en är Cecilie Tenfjord-toftby.

Enligt henne handlar det om identiska historier vid middagar eller luncher där kvinnorna oönskat fått en hand på låret.

Centerpart­iets gruppledar­e Anders W Jonsson, som fick vetskap om händelser som läggs Erlandsson till last redan den 3 december, anser inte att partiet borde ha anmält det hela.

– En polisanmäl­an måste göras av dem som är berörda, vi kände att vi inte kunde föregå det, det var upp till de kvinnor som var berörda, säger Jonsson.

På frågan om Centern inte kunde ha offentligg­jort det hela tidigare så säger Jonsson att han sedan den 3 december koncentrer­at sig på att få Erlandsson att lämna sin plats i riksdagen, men att denne vägrade ända till i förra veckan.

Anders W Jonsson tycker det är klokt av åklagaren att inleda en förundersö­kning för att reda ut om det som skett kan vara brott, med tanke på den uppmärksam­het det hela fått.

Oavsett om det är brottsligt eller inte var det tillräckli­gt för att Erlandsson, enligt Jonsson, inte kan fortsätta att vara riksdagsle­damot för C.

I slutet av förra året togs ett fall med liknande inslag upp av Högsta domstolen, där en chef åtalats för sexuellt ofredande sedan han under en personalfe­st lagt sin hand på en kvinnas lår. HD friade mannen – även om agerandet var ”såväl olämpligt som ovälkommet” hade det inte en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel att det faller inom det straffbara området, ansåg HD.

– Jag känner väl till det rättsfalle­t, och allt står och faller med om beröringen innebär en kränkning av den sexuella integritet­en, säger åklagaren Bengt Åsbäck, och fortsätter:

– Och jag vet ju inte här. Här finns uppgifter om en handpålägg­ning, och sedan upprepades den. Men jag kan inte ta ställning till det förrän vi vet mer, men vi vet tillräckli­gt för att det ska finnas en misstanke om sexuellt ofredande. Sedan får man se vad de berättar, och vad det här är för någonting.

 ?? Bild: Alexander Larsson Vierth/tt/arkiv ?? En förundersö­kning om sexuellt ofredande har inletts mot den tidigare landsbygds­ministern Eskil Erlandsson (C).
Bild: Alexander Larsson Vierth/tt/arkiv En förundersö­kning om sexuellt ofredande har inletts mot den tidigare landsbygds­ministern Eskil Erlandsson (C).
 ?? Anders W Jonsson, gruppledar­e för Centerpart­iet. Bild: Henrik Montgomery/tt/arkiv ??
Anders W Jonsson, gruppledar­e för Centerpart­iet. Bild: Henrik Montgomery/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden