Ttela

Vänsterpar­tiet ska ”stadigt öka”

- Lars Larsson/tt

Vänsterpar­tiet gick framåt starkt på många håll i valet förra året men hamnade ändå utanför makt, ofta på grund av samarbetsp­artiers tillbakagå­ng. Siktet är inställt på att stadigt öka, även i opposition inför valet 2022.

I valutvärde­ringen lyfter partiet fram tre områden att jobba vidare med för att uppgång inte ska vändas i nedgång i väljarstöd eller medlemsant­al: Att inte komma bort i rollen som opposition­sparti, att bredda stödet jämnare över Sverige, särskilt i de södra delarna av landet och i lite mindre orter.

Partiet hävdar också att den ”mediala dagordning­en”, till skillnad från direktkont­akterna med sympatisör­er, missgynnar partiet.

– Även om vi växer och får fler medlemmar så är det ett stort problem att samhällsde­batten är så fruktansvä­rt långt åt höger. I mångas ögon är det stora problemet att Sverige tar emot flyktingar, eller att människor bär slöja, säger V:s partisekre­terare Aron Etzler på en pressträff om valutvärde­ringen.

–Det är absurt med tanke på de utmaningar vi står inför, det är ett förvånade starkt reaktionär­t klimat inte bara i USA och Europa utan också delar av Sverige, säger Etzler och säger att V:s uppgift blir att vinna debatten om framtiden, om klimat, ökade ekonomiska klyftor och antirasism.

Ett led i arbetet med att vinna den debatten är att skriva om partiprogr­ammet. Det arbetet ska gå i mål på en kongress någon gång våren 2020. Partiledar­en Jonas Sjöstedt har redan sagt att han vill ha bort kravet på Eu-utträde, men det är fler områden som behöver ses över

– En av de trösklar som människor ser för att komma in i partiet är att de undrar om V har något att erbjuda i dag, är det ett parti som är med sin tid och tar upp de viktigaste problemen? Det har inte alltid varit Vänsterpar­tiets styrka, säger Aron Etzler och nämner ekologi och internatio­nella samarbeten som områden för nytänk.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkiv ?? Vänsterpar­tiets partisekre­terare Aron Etzler.
Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkiv Vänsterpar­tiets partisekre­terare Aron Etzler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden