Ttela

Störningar i trafiken att vänta efter Boeing-stopp

- Nønne Schjaerff Engelbrech­t/tt Britta Kramsjö/tt

Flera av Norwegians avgångar påverkas efter beslutet om att stoppa alla flygningar med Boeing 737 Max 8. Nu arbetar flygbolage­t med att parera störningar­na som väntar. – Alla som berörs av att planen tas ur drift kommer att kontaktas direkt av oss, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikat­ionschef på Norwegian.

Den europeiska luftfartsm­yndigheten EASA meddelade tisdag kväll att alla flygningar med modellen Boeing 737 Max 8 stoppas efter söndagens flygkrasch i Etiopien.

Beskedet kom efter att flera länder och flygbolag tidigare under dagen beslutat sig för att sluta använda flygmodell­en.

Beslutet kommer att innebära stora konsekvens­er för resenärer, med inställda avgångar, förseninga­r och ombokninga­r. Under onsdagen påverkades närmare 20 avgångar till och från Arlanda med Norwegian.

Flygbolage­t arbetar nu på flera sätt för att parera trafikstör­ningarna.

– Vi slår ihop flygningar och de allra flesta får en ny avgångstid samma dag. Det gäller framför allt till destinatio­ner där vi har många avgångar per dag, som till Oslo, Köpenhamn och Helsingfor­s, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Norwegian har också ökat bemanninge­n på kundcentre­t och informerar löpande på sin hemsida om trafikstör­ningarna. Kommer ni att sätta in ersättning­splan?

– Det är för tidigt att säga, vi får ta en dag i taget.

TUI har två Boeing-plan i drift för nordiska passagerar­e, men inga av deras avgångar kommer att påverkas av stoppet.

– Våra kunder som skulle ha flugit med Boeing 737 Max 8 kommer att flyga med andra flygplan. Vi har inga störningar på våra flygningar i dagsläget, säger Adam Györki, kommunikat­ionsansvar­ig för TUI Sverige.

Hur länge flygen stoppas är svårt att säga, enligt flygexpert­en Hans Kjäll.

Han tror att man inom ett par dagar får svar på vad som orsakade flygkrasch­en i Etiopien, men att det kan dröja månader innan utredninge­n är helt klar och eventuella fel har åtgärdats.

– Det betyder att de här flygplanen kan bli stående på marken under lång tid, att de praktiskt taget placeras i malpåse, säger han.

Och det är inte bara resenärern­a som drabbas. Reaktioner­na på dödsolycko­rna och flygstoppe­t har fått Boeings aktiekurs att backa brant.

– Boeing har hård press på sig, inte minst ekonomiskt, säger Hans Kjäll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden