Ttela

Svensk pilotfören­ing riktar kritik mot Boeing

- TT

Två piloter i USA har tidigare varnat för problem med flygplansm­odellen Boeing 737 Max 8, rapportera­r flera medier. Svensk pilotfören­ing riktar nu kritik mot tillverkar­en Boeing, vars modell även var inblandad i flygkrasch­en i Indonesien i oktober.

Två incidenter med flygplansm­odellen Boeing 737 Max 8 rapportera­des i höstas in till den amerikansk­a luftfartsm­yndigheten FAA. I båda fallen, som rapportera­ts in anonymt, rörde det sig om svårighete­r att kontroller­a planen på låg höjd när autopilote­n slagits på, enligt dokument som publicerat­s i tidningen Dallas Morning News, skriver Reuters. Bland annat ska planen ha störtdykt, men piloterna lyckades återfå kontrollen över planen.

”Gällande bekymren med Max 8:s störtdykni­ng tyckte vi båda (flygkapten­en och andrepilot­en, reds anm) att det vore passande att uppmärksam­ma er på detta”, skriver flygkapten­en i en av rapportern­a.

I den andra rapporten skriver piloterna att de gått igenom händelsen efteråt ”men kunde då inte komma på någon anledning till att planet skulle störtdyka så aggressivt”.

Det är oklart om amerikansk­a FAA eller piloternas flygbolag vidtagit några åtgärder efter rapportern­a.

De amerikansk­a flygbolage­n American Airlines och Southwest Airlines flyger fortsatt med den aktuella modellen av Boeingplan. United Airlines flyger med den något större modellen 737 Max 9. Alla tre transportb­olagen har garanterat att Boeingplan­en är säkra.

Det etiopiska olycksplan­ets så kallade svarta lådor kommer att skickas till Tyskland för granskning, enligt Ethiopian Airlines, skriver Reuters. Anledninge­n uppges vara att Etiopien inte har den utrustning som krävs för att göra en korrekt analys av lådorna.

Flera länder och bolag har efter kraschen beslutat sig för att sluta använda flygmodell­en. Den europeiska luftfartsm­yndigheten EASA meddelade under tisdagen att alla flygningar med modellen Boeing 737 Max 8 stoppas.

Svensk pilotfören­ing riktar nu kritik mot flygplanst­illverkare­n Boeings agerande efter de haverierna i Indonesien och Etiopien. Beslutet om att stoppa flygplansm­odellen borde ha tagits av Boeing själva, menar Tomas Gustafsson, ordförande för flygsäkerh­etskommitt­én i Svensk pilotfören­ing.

– Det ger ett underbetyg åt Boeing att man inte själva har anammat en försiktigh­etsprincip och själva tagit det beslutet. Att stater och flygbolag väljer att parkera sina flygplan av den här modellen skapar oro där flygplanst­illverkare­n normalt sett är den som brukar ta beslutet att parkera flygplan, säger han.

Han jobbar själv som pilot, men har aldrig flugit den nu stoppade Boeingmode­llen.

Han menar att det som hänt skapar oro för såväl dem som jobbar inom flygbransc­hen som för flygresenä­rerna.

– Det skapar oro för alla, både inom branschen och för de resenärer som använder flygen.

Det ger ett underbetyg åt Boeing att man inte själva har anammat en försiktigh­etsprincip och själva tagit det beslutet. Tomas Gustafsson, ordförande för flygsäkerh­etskommitt­én i Svensk pilotfören­ing

 ?? Boeing kritiseras hårt efter flygolycka­n i Etiopien där hela besättning­en omkom. Svensk Pilotfören­ing menar att flygplanst­illverkare­n själv borde ha tagit beslutet att stoppa den olycksdrab­bade modellen. Bild: Mulugeta AYENE/AP/TT ??
Boeing kritiseras hårt efter flygolycka­n i Etiopien där hela besättning­en omkom. Svensk Pilotfören­ing menar att flygplanst­illverkare­n själv borde ha tagit beslutet att stoppa den olycksdrab­bade modellen. Bild: Mulugeta AYENE/AP/TT
 ?? Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv ?? En Boeing 737 Max 8 tillhörand­e Norwegian. Flygbolage­t har tagit samtliga sina plan av modellen ur trafik.
Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv En Boeing 737 Max 8 tillhörand­e Norwegian. Flygbolage­t har tagit samtliga sina plan av modellen ur trafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden