Ttela

Dödsstraff stoppas i Kalifornie­n: ”Fel att ta människas liv”

- Tina Magnergård Bjers/tt

Kalifornie­ns guvernör Gavin Newsom inför ett stopp för dödsstraff. Det innebär att delstaten, åtminstone tillfällig­t, sällar sig till de 20 i USA som inte genomför avrättning­ar samt att 737 dödsdömda slipper avrättning, tills vidare.

”Att avsiktligt ta en annan människas liv är fel”, planerade Newsom i förväg att säga när han skrev under dekretet sent under onsdagen svensk tid.

Beslutet gäller alla dödsdömda i Kalifornie­n och bygger på guvernören­s lagliga makt att omvandla straff. Vanligtvis brukar sådan typ av strafflind­ring ske på individniv­å, men i det här fallet sänks straffet för alla 737 dömda.

De dödsdömda fångarna släpps dock inte fria och Newsoms beslut kan hävas av en framtida guvernör. Tre andra delstater – Oregon, Colorado och Pennsylvan­ia – har infört liknande stopp av verkställa­ndet av dödsstraff. Liksom Kalifornie­n finns de på listan över de 30 delstater i USA som har dödsstraff jämte militären och statsappar­aten. I tjugo delstater har dödsstraff­et övergetts.

Demokraten Gavin Newsom har länge varit öppen med sitt motstånd mot dödsstraff­et, han har bland annat kallat det omoraliskt och kostnadskr­ävande.

När dekretet införs planerade han att understryk­a att dödsstraff slår orättvist mot minoritete­r och mentalsjuk­a, att staten ibland avrättar felaktigt dömda, att det är dyrt och att det inte ökar säkerheten för medborgare, enligt förberedda kommentare­r som tidningen USA Today tagit del av.

”I USA avrättar vi fler människor än någon annan demokrati på jorden. Under 2017 sällade sig USA till Iran, Irak, Saudiarabi­en, Somalia, Pakistan, Kina och Egypten som de som genomför flest avrättning­ar”, sade Newsom.

I San Quentinfän­gelset norr om San Francisco, där Kalifornie­n genomför delstatens avrättning­ar, har dock inget dödsstraff verkställt­s sedan 2006.

Dödsstraff­et är omdebatter­at i USA och stödet för det har dalat de senaste årtiondena.

Men fortfarand­e är en majoritet, 54 procent, för att mördare straffas med döden, enligt en opinionsmä­tning som Pew Research Center publicerad­e i höstas. De som förespråka­r dödsstraff­et hävdar att det har en avskräckan­de effekt och att det räddar liv, då många mördare är återgångsf­örbrytare.

Debatten tog ny fart 2014 då flera fall av utdragna dödskamper dokumenter­ades i Ohio, Oklahoma och Arizona. Det berodde på att experiment­ella kombinatio­ner av substanser använts i dödsinjekt­ionerna eftersom flera läkemedels­bolag, främst av etiska skäl, slutat sälja det kraftiga sömnmedel som tidigare använts. Fortfarand­e pågår visst experiment­erande med kombinerad­e droger i dödsspruta­n, något som i flera fall lett till överklagan­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden