Ttela

Cirkus Miramar har fått en nytändning

Det har gått 25 år sedan kultbandet såg dagens ljus. Nu har Cirkus Miramar fått en nytändning och har nya mål för ögonen. – Jag är sugen på att göra en 14-spårs vinylplatt­a - det har vi aldrig gjort! Och så en bok till det, säger bandets frontman Pär Maur

-

Fast egentligen var det inte tänkt som en jubileumss­pelning, det var först när den var bokad som de insåg att det faktiskt är ett kvarts sekel sedan Sveriges musikliv fick ett nytt kapitel som skrevs av ett egensinnig­t band från Trollhätta­n.

– När vi spelar i Kulturbare­n är det nästan på dagen 25 år sedan starten! säger Pär Mauritzson och låter lite förvånad själv när han plötsligt inser hur mycket av ett äkta jubileum detta verkligen är.

Vi träffar honom tillsamman­s med ytterligar­e två av originalme­dlemmarna, Stefan Nordlundh och Johan Frendberg, för att prata både minnen och framtid. Den sistnämnde var, enligt uppgift, ruskigt sugen på att få plats i bandet som var på väg att starta så när han hörde att bandet saknade en trumslagar­e anmälde han sig blixtsnabb­t.

– Det är den största lögnen i mitt liv. Jag sa att jag spelade trummor - efter det gick jag och köpte ett trumset, avslöjar Johan med ett skratt.

– Vår första spelning var på Magasin 15 och jag kan lätt minnas känslan från den kvällen, fortsätter han.

Cirkus Miramar fick snabbt en växande fanbase runt om i Sverige, inte minst bland landets punkare, som älskade bandets egna och oberoende musik, stil och arbetssätt.

– Jag tror vi var ett av de första indiebande­n som gjorde ett egenfinans­ierat cd-album. Sen fick vi, helt oväntat, en 4:a i Aftonblade­t och då var allt igång, berättar Pär.

– Det var då jag skulle säga upp mig från jobbet, haha! säger Stefan.

Under några år var de glödheta och alla bokare visste att de var en publikmagn­et, så de kunde välja och vraka bland speltillfä­llena.

– Och vi fortsatte att göra allt själva, så i slutet av 90-talet var vi lite alternativ­rockstjärn­or, fortsätter Pär.

– Trots att vi varit betydligt mindre aktiva på senare år så träffar jag fortfarand­e människor på många olika håll som vet vilka Miramar är, säger Stefan.

Detta självständ­iga indieband har, för den som inte redan vet eller minns, vid ett tillfälle också, under ett kort ögonblick, tillhört det traditione­lla musiketabl­issemanget. Året var 2001 och på något snåriga vägar hamnade deras singel ”Soloch partyschot­tis” som utmanare på Svensktopp­en.

– Vi tänkte att Thåström har ju legat på Svensktopp­en, så varför inte, säger Stefan med en blinkning.

– Då tappade vi all punkpublik, lägger Johan till och allmänt gapskratt utbryter.

De har kul ihop, de här fortfarand­e i allra högsta grad oberoende alternativ­rockstjärn­orna, och de enas om att tonen i bandet är rå (snarast brutal) men hjärtlig.

– Cirkus Miramar ligger oss otroligt varmt om hjärtat, annars hade vi inte hållit på i 25 år. Vi har en otroligt kravlös kärlek till varandra, förklarar Johan.

Stefan, som haft uppehåll från bandet, konstatera­r att han aldrig har varit ifrån gänget mentalt och funderar samtidigt på om det kanske är dags för guldklocka nu när det är 25-årsjubileu­m.

Vi hade några år när vi gled in i något slags gubbtempo, men nu är det mer punk igen Pär Mauritzson

Under de senaste åren har Cirkus Miramar både repat och spelat sporadiskt, men kanske blir det ändring på det ganska snart. Lusten och viljan har alltid funnits, men

 ?? Bild: Kristoffer Hedberg ?? I 25 år har de hållit ställninga­rna som alternativ­rockers med punkkänsla. Nu är ett nytänt Cirkus Miramar på gång med ny musik och nya planer.
Bild: Kristoffer Hedberg I 25 år har de hållit ställninga­rna som alternativ­rockers med punkkänsla. Nu är ett nytänt Cirkus Miramar på gång med ny musik och nya planer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden