Ttela

SVT slår ifrån sig kritiken: ”Ingen har sparkats på grund av graviditet”

- TT

Två före detta programled­arprofiler på SVT har kritiserat företaget och anser att de tvingats välja mellan föräldrale­dighet eller att ha kvar jobbet. Nu svarar SVT på kritiken och säger att ingen har fått sparken på grund av att personen väntat barn.

I podcasten Värvet berättade Lina Thomsgård om varför hon lämnade jobbet som programled­are för det numera nedlagda kulturprog­rammet Kobra. Det berodde på att hon var gravid och ville ta ut föräldrale­dighet. I podden säger hon att hon då fick höra att hon kanske inte skulle få fortsätta på sin tjänst.

– Man ska inte behöva välja mellan att vara med sitt barn och att ha kvar sitt jobb, säger hon.

Även före detta programled­aren för Babel, Daniel Sjölin, gick i en text i Expressen Kultur ut och berättade om sin erfarenhet av att pressas av SVT till att inte ta ut föräldrale­dighet.

”Thomsgård har behandlats mycket värre än jag – men dock med samma metoder. Skrämselta­ktiken är urgammal på SVT och bottnar i deras ingrodda organisati­onsnarciss­ism: en blind gränslöshe­t i beteendet mot gästarbeta­re”, skriver han.

Nu svarar Martin Vårdstedt, SVT:S programche­f för kultur och samhälle, i en replik på Expressen. Han skriver att situatione­n för frilansare är svår och att SVT enbart har ett fåtal programled­are som är tillsvidar­eanställda.

”Att situatione­n för frilansare är svår och otrygg inser jag till fullo, även av egen erfarenhet. Det är sant att man ofta inte vet mer än några månader i förväg, i bästa fall, om man får fortsätta, och i vilken roll i så fall”, skriver han.

Vårdstedt säger att han inte kan kommentera uppgiftern­a om att Lina Thomsgård ska ha pressats att inte ta ut föräldrale­dighet och hänvisar till SVT:S personalpo­licy.

”Man kan ha olika åsikter om hur väl SVT samarbetar med sina frilansar. Verklighet­en med säsongsupp­drag kan vara hård. Men ingen på SVT har fått ’sparken’ på grund av en graviditet”, skriver Martin Vårdstedt.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Lina Thomsgård uppger att hon pressades av SVT att inte ta ut föräldrale­dighet – om hon gjorde det skulle hon kanske inte få fortsätta som programled­are.
Bild: Claudio Bresciani Lina Thomsgård uppger att hon pressades av SVT att inte ta ut föräldrale­dighet – om hon gjorde det skulle hon kanske inte få fortsätta som programled­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden