Ttela

Första Vm-guldmedalj­örens hyllar Öberg

- Marie Carlsson

Eva Korpela blev den första kvinnan att vinna Vm-guld för Sverige i skidskytte. Det var i distans, i Falun 1986. Senaste Vm-guldmedalj­ören heter Hanna Öberg – som också tog guld i distans, på hemmaplan. – Jag blir så imponerad och varm i hjärtat, säger Korpela.

1984 fick för första gången kvinnliga skidskytta­r vara med på VM. Eva Korpela var med nästan från början, 1986 tog hon Vm-guld i Falun och blev historisk som första kvinna i Sverige att göra det.

I går satt 60-åringen hemma och följde Hanna Öbergs bragd.

– Alltså det finns bara superlativ. Så häftigt. Hon är så himla cool, på alla sätt och vis, säger Korpela till TT.

– Det fanns inget mer än att bara skrika rakt ut av glädje, jag grät och skrek om vartannat, fortsätter hon.

Det finns likheter mellan de båda guldmedalj­örerna. Båda tog Vmguld i distans. Båda lyckades på hemmaplan. Men också skillnader. – Det var ju inte alls lika stort medialt då, SVT och svenska kanaler sände inte alls som nu, det var ju något litet inslag i Sportspege­ln bara, säger Korpela och fortsätter:

– Men det var ju roligt, och den där känslan att man tränar för att bli bäst, och lyckas, den glädjen är ju på samma sätt. Och jag känner när de står där och skjuter vilken press det är. Jag blir så imponerad och varm i hjärtat, det är en sådan prestation.

I samma mästerskap tog Korpela även brons i sprinten och silver i damstafett­en vilket innebar medalj i samtliga tre distanser som kördes på den tiden.

När hon ser Hanna Öberg och de andra under VM i Östersund känner hon väl igen sig i dem. Vad är det som krävs för att lyckas?

– Ja men det är ju det som det pratats så mycket om nu. Man måste kunna fokusera och stänga ute … Och det är en väldans konst faktiskt.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Hanna Öberg hyllas av den första kvinnliga guldmedalj­ören Eva Korpela.
Bild: Anders Wiklund Hanna Öberg hyllas av den första kvinnliga guldmedalj­ören Eva Korpela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden