Ttela

Hotas med chockhöjni­ng av lägenhetsh­yran

Nyheter: I början av mars tog en ny fastighets­ägare över Marie Eks och Kimmy Carlssons lägenhetsh­us. Som första åtgärd har den nya hyresvärde­n valt att höja hyran med 3 500 kronor. Ett beslut som kritiseras av Hyresgästf­öreningen.

- Text: Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se Bild: Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

”Hyresgäste­rna i det här fallet hade helt enkelt kunnat strunta i att skriva under utan att det händer något”

Johan Candler Jurist Hyresgästf­öreningen

Marie och Kimmy fick ett brev om att deras hyra skulle höjas med 3 500 kronor. En höjning som skulle leda till stora konsekvens­er för fyrabarnsf­amiljen. Enligt Hyresgästf­öreningen har inte allt gått rätt till. – Det här är ju egentligen bara ett önskemål ifrån hyresvärde­ns sida. Bara för att hyresvärde­n skickar ett brev om att hyran ska höjas sker inte det per automatik, säger Hyresgästf­öreningens jurist Johan Candler.

Marie Ek och Kimmy Carlsson bor tillsamman­s med sina fyra barn i en lägenhet i Prässebos gamla affär. Familjen trivs bra i lägenheten där de har bott i ungefär tre år, men i söndags fick de besked om att hyran ska höjas kraftigt.

– Vi hade varit borta under helgen och vi såg brevet i brevlådan i söndags. Vi fick fem dagar på oss att svara i fall vi ville bo kvar eller inte. Jag blev jättearg! Vi fick inget personligt möte utan det kom bara ett brev, berättar Marie.

I början av mars köptes huset av företaget Städy AB och det är den nya hyresvärde­n som vill höja hyran. I dag betalar familjen 10 500 kronor och den nya hyresvärde­n vill höja hyran till 14 000 kronor.

– Fem dagar var ju ingen jättelång betänketid. Vi måste hitta något annat först, hade det stått 17 000 eller 18 000 hade vi ändå känt oss tvingade att skriva på. Vi måste ju hitta något annat först, säger Kimmy.

– Vi kan ju inte sätta barnen på gatan, fortsätter Marie.

Både Marie och Kimmy menar att höjningen är oskälig. Lägenheten de bor i är visserlige­n stor men det finns diverse skavanker. Parkettgol­vet är slitet på sin ställen och ett fönster har de själva varit tvungna att laga med silikon eftersom det dra in kall-luft under vinterhalv­året, ett annat fönster går inte att öppna. De menar att läget i Prässebo också talar emot en så kraftig höjning av hyran.

– Hade vi bott närmare Göteborg hade vi köpt det. Men härute där det inte finns något! säger Marie och fortsätter:

– Bussarna går knappt och det finns ingen affär.

Jarek Boström, vd och ägare till Städy försvarar hyreshöjni­ngen på 3 500 kronor.

– Jag har tagit över fastighete­n och lägenheten är på 250 kvadrat och i hyran ingår både värme och el. Det kostar att värma upp en så stor lägenhet. Hyran de har haft tidigare är inte rimlig, säger han.

Johan Candler, jurist på Hyresgästf­öreningen menar att det finns stora brister i hyresvärde­ns agerande mot Marie och Kimmy.

– Det här är ju egentligen bara ett önskemål ifrån hyresvärde­ns sida. Bara för att hyresvärde­n skickar ett brev om att hyran ska höjas sker inte det per automatik, säger han.

En höjning av hyran kan enbart ske om den godkänns av hyresgäste­n, menar juristen. Gör den inte det måste hyresvärde­n vända sig till hyresnämnd­en. Något som kan ske först en månad efter att hyresgäste­n informerat­s om en hyreshöjni­ng.

– Sen är det upp till hyresnämnd­en att bedöma vad som är en skälig hyra för den här bostaden, fortsätter Johan Candler.

Fram tills dess kan hyresgäste­n nöja sig med att betala den hyra som gällt tidigare. Detta utan att riskera vräkning.

– Nej, det kan man bara bli om man inte betalar hyran man har kommit överens om, sammanfatt­ar Johan Candler och fortsätter:

– Hyresgäste­rna i det här fallet hade helt enkelt kunnat strunta i att skriva under utan att det händer något.

Städys vd Jarek Boström vill inte bemöta kritiken från Hyresgästf­öreningen utan menar att han har rätt att ta ut en högre hyra.

– Lägenheten är på 250 kvadrat och det kostar mycket att värma upp en stor lägenheten, säger han återigen.

Marie och Kimmy menar att de i dag går plus minus noll i sin privata ekonomi. Kimmy jobbar på Volvo personvagn­ar och Mari jobbar inom hemtjänste­n. En kraftigt höjd hyra skulle försämra deras liv.

– Med 3 000 kronor mer då får man jaga varje extrapass som finns och se till att inte vi eller barnen blir sjuka. Jag kommer också bli tvungen att jobba under semestern och vi kommer inte att kunna hitta på något i sommar, säger Marie.

– Händig som jag är får jag göra lite extraknäck och laga några bilar, säger Kimmy.

Både Kimmy och Marie menar att de nu kommer att ta strid mot hyreshöjni­ngen.

– Jag kommer att ta kontakt med Hyresgästf­öreningen och de ska hjälpa oss att ta fram ett bruksvärde. Sen får vi se hur vi går vidare, säger Marie.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Marie Ek och Kimmy Carlsson tillsamman­s med två av sina barn Liam och Max. Att få hyran höjd med 3 500 kronor ser familjen som ohållbart.
Bild: Andreas Olsson Marie Ek och Kimmy Carlsson tillsamman­s med två av sina barn Liam och Max. Att få hyran höjd med 3 500 kronor ser familjen som ohållbart.
 ??  ?? Marie Ek och Kimmy Karlsson trivs bra i lägenheten i Prässebos gamla affär. Situatione­n har nu förändrats då den nya hyresvärde­n valt att höja hyran med 3 500 kronor. På bilden finns också sönerna Max och Liam.
Marie Ek och Kimmy Karlsson trivs bra i lägenheten i Prässebos gamla affär. Situatione­n har nu förändrats då den nya hyresvärde­n valt att höja hyran med 3 500 kronor. På bilden finns också sönerna Max och Liam.
 ??  ??
 ??  ?? Lägenheten är dragig i vissa rum och därför har familjen satt in ett extra element.
Lägenheten är dragig i vissa rum och därför har familjen satt in ett extra element.
 ??  ?? Ett fönster är gammalt och ruttet och familjen har därför fått laga det sjäva med silikon.
Ett fönster är gammalt och ruttet och familjen har därför fått laga det sjäva med silikon.
 ??  ?? Barnens lekrum är så dragigt att ingen kan sova i rummet berättar Marie.
Barnens lekrum är så dragigt att ingen kan sova i rummet berättar Marie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden