Ttela

Ulrika ringde in för jämställdh­et i Moskva

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

Ulrika Johansson från Vargön är jurist, affärskvin­na och jämställdh­etsförespr­åkare. Nyligen har hon fått ringa i börsklocka­n hos MOEX i Moskva, för just jämställdh­et.

Ulrika Johansson kommer från Vargön, men har bott i USA länge, sedan 2006 har hon exempelvis dubbelt medborgars­kap. Hon har dessutom pluggat juridik två gånger om, och har juristexam­en i såväl Sverige som USA.

Hon är också engagerad i ”Ring the bell for gender equality”, ett samarbete mellan olika intresseor­ganisation­er som uppmärksam­mar internatio­nella kvinnodage­n på börser över hela världen. I år var Ulrika Johansson i Stockholm – och i Moskva.

– Vi vill sprida budskapet och dessutom få den privata sektorn att ta hänsyn och ta in kvinnor i styrande positioner. Börsen är ett bra sätt att Affärskvin­na göra det på eftersom de stora bolagen finns där, säger hon.

I Ryssland är internatio­nella kvinnodage­n en helgdag och börsen höll därmed stängt. Istället hölls den speciella klockringn­ingen vid öppning på tisdagen efter, den 12 mars. På plats var ungefär 70 personer, bland annat kvinnor i höga positioner på börsen, Sveriges ambassadör samt MOEX president.

Det är första gången ”Ring the bell” fått med sig Moskvabörs­en för att uppmärksam­ma jämställdh­etsfrågan. Och bara det är en ganska stor grej, menar Ulrika Johansson.

– Det här får oerhörd uppmärksam­het och det ger resultat. Det ger mer genomslags­kraft när exempelvis högt uppsatta män vill framstå som att de gör något bra för hälften av befolkning­en.

Hon tycker också att det märks att stora bolag tänker mer på jämställdh­et sedan ”Ring the bell” drog igång för fem år sedan. Speciellt i USA har fler kvinnor fått positioner i bolagsstyr­elser.

Målet var egentligen att få med Rysslands president Putin på eventet, men det blev inte så då byråkratin drog ut på tiden.

– Jag kommer sikta på det tills nästa år istället och det kommer förmodlige­n att lyckas.

Börsen är ett bra sätt att göra det på eftersom att de stora bolagen finns där

 ?? Bild: Women in Etf/privat ?? Ulrika Johansson från Vargön var på börsen i Moskva och ringde i klockan för jämställdh­et. Här med Peter Ericson, Sveriges ambassadör i Ryssland.
Bild: Women in Etf/privat Ulrika Johansson från Vargön var på börsen i Moskva och ringde i klockan för jämställdh­et. Här med Peter Ericson, Sveriges ambassadör i Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden