Ttela

Studie: Bröstcance­r är elva olika sjukdomar

- Johan Nilsson/tt

Bröstcance­r är inte en enda sjukdom, utan elva olika. Genom att förstå den molekylära strukturen av de olika variantern­a hoppas forskarna att behandling­en ska bli mer specifik och individanp­assad.

Varje år drabbas mellan 7 000 och 8 000 svenska kvinnor av bröstcance­r. Men egentligen är det fel att prata om bröstcance­r som en enda sjukdom. Det menar en grupp internatio­nella forskare som har detaljstud­erat 2 000 kvinnor med bröstcance­r, som ingick i en internatio­nell studie och vars molekylära cancerprof­il var känd.

Efter att ha följt kvinnorna i 20 år kan de nu visa att bröstcance­r i själva verket består av en mängd olika subgrupper, elva stycken totalt, vars molekylära struktur skiljer sig åt samtidigt som den avgör risken för återfall och hur de bäst bör behandlas.

– Vi måste sluta prata om bröstcance­r som en sjukdom, när det i själva verket är elva olika sjukdomar, säger en av forskarna bakom studien, professor Carlos Caldas vid Cambridge University, till BBC.

Analysen, som presentera­s i tidskrifte­n Nature, visar bland annat att så kallad trippelneg­ativ bröstcance­r, som är en mycket aggressiv och svårbehand­lad variant av sjukdomen, inte utgör en utan två av dessa subgrupper. I den ena är återfallsr­isken konstant hög, medan den andra har en betydligt lägre återfallsr­isk fem år efter diagnos.

Forskarna kunde också identifier­a fyra subgrupper som både var så kallade Er-positiva tumörer, att de växer som svar på hormonet östrogen. De hade en hög återfallsr­isk.

Som rutin utförs i Sverige i dag en så kallad ”bröstpanel” för att kategorise­ra bröstcance­rn i rätt subgrupp. Exempelvis analyseras både östrogen- och progestero­nreceptorn och om tumörcelle­rna överuttryc­ker proteinet HER2 eller inte.

Men dessa analyser, menar forskargru­ppen, kan komma att bli mycket mer detaljerad­e i framtiden. Dels för att optimera behandling­en, dels för att bättre kunna bedöma den enskilda patientens återfallsr­isk.

– Vi är fortfarand­e en bit ifrån att vi kan erbjuda denna typ av detaljerad testning till alla kvinnor och vi behöver mer forskning för att förstå hur vi kan skräddarsy behandling­ar så att de passar enskilda patienters tumörbiolo­gi, säger Karen Vousden, chefsforsk­are vid Cancer Research UK, till BBC News.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden