Ttela

Trots torkan – bönderna tror på lönsamhet

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

Det torra vädret 2018 slog hårt mot lantbrukar­na i hela landet. Trots detta är framtidstr­on förvånansv­ärt stor. Många bönder i Västsverig­e är på gång med ett förändring­sarbete.

Det är Swedbank, Sparbanker­na och LRF konsult som tagit fram Lantbruksb­arometern 2019 genom att kolla på exempelvis upplevd lönsamhet och kommande investerin­gar hos Sveriges lantbrukar­e.

Två av tre lantbrukar­e uppger att de har sämre lönsamhet nu än för ett år sedan. Samtidigt visar Lantbruksb­arometerns lönsamhets­index att tron på lönsamhete­n till våren 2020 är positiv.

– Det är faktiskt glädjande. Trots att många har de tufft har de ändå inte tänkt att ge upp och ser ljusare än förväntat ut på framtiden, säger Bengt Andersson, affärsrådg­ivare på LRF Konsult i Vänersborg.

Det verkar dessutom vara förändring­ar på gång hos många av lantbruksf­öretagen i Västsverig­e. Bönderna i Västra Götaland och Värmland är nämligen de som i störst utsträckni­ng gjorde investerin­gar under 2018 och hälften av företagen planerar att göra investerin­gar det kommande året.

– Jag tror en effekt av det här – fodersitua­tionen 2018 – på sikt är att man funderar på: ”Hur mycket kan jag lagra?” För goda år säljer man ju överskotte­t, säger Lars Wassén, lantbruksr­ådgivare på Swedbank i Vänersborg och fortsätter:

– Det finns ju en vilja i detta området att söka sig efter alternativ­a affärsmöjl­igheter.

Intresset för att utveckla nya affärsmöjl­igheter har även ökat i landet i stort och där kan det röra sig om allt från utökad gårdsförsä­ljning till egen energiprod­uktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden