Ttela

Studie: Vithajarna har en speciell läkningsfö­rmåga

- Roland Johansson/tt

Vithajens arvsmassa har kartlagts i en ny studie. En preliminär analys visar att arten har gener som ökat förmågan att läka sår och skador, vilket är värdefullt hos en art som är både långlivad och ofta utsatt för våld.

Vithajen (Carcharodo­n carcharias) är – som ett resultat av otaliga naturfilme­r och även spelfilmer – ett av de mest välkända djuren i oceanerna.

Enligt den nya studien, som publiceras i Proceeding­s of the National Academy of Sciences, bär arten på drygt 24000 gener, det vill säga ungefär lika många gener som en människa.

Några av dessa gener har, som ett resultat av naturligt urval, förstärkt vithajens förmåga att stabiliser­a arvsmassan genom att snabbt reagera på skador i dess dna, och reparera skadorna.

Arvsmassan bär också på gener som ger arten ett bra skydd mot olika former av cancer.

Men den kanske mest intressant­a detaljen är att arten har speciella anpassning­ar för att läka sår och andra fysiska skador.

Forskarna, som har letts av evolutions­ekologen Michael Stanhope vid Cornell University i USA, skriver att anpassning­arna sannolikt har varit avgörande för artens överlevnad.

Vithajen blir sex meter lång och kan väga över tre ton, den har förmåga att själv reglera sin kroppstemp­eratur, har långsam fortplantn­ing och kan bli över 70 år gammal. Den vandrar långa sträckor i världshave­n, och kan dyka ner till 1 000 meters djup. Den jagar stora byten och utsätter sig ofta för stora risker.

Allt detta sammantage­t medför att de väldiga rovfiskarn­a lever långa, men också farofyllda liv. Ett genetiskt system som ger skydd mot skador på arvsmassan, snabb läkning av svåra skador och skydd mot cancer, är därför oerhört fördelakti­gt, och kanske har varit helt nödvändigt för artens existens.

Arvsmassan bär också på gener som ger arten ett bra skydd mot olika former av cancer.

 ?? Bild: Juan Oliphant ?? Vithajen är fruktad där den förekommer, men den angriper människor bara i undantagsf­all. Bilden är tagen vid Oahu i Stilla havet.
Bild: Juan Oliphant Vithajen är fruktad där den förekommer, men den angriper människor bara i undantagsf­all. Bilden är tagen vid Oahu i Stilla havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden