Ttela

Väntar på ersättning efter operatione­n

- Aron Engman aron.engman@ttela.se

Ett felaktigt cancerbesk­ed ledde till att Johans prostata opererades bort. Sjukvården har utrett händelsen och nu kämpar Johan för att få ersättning för vårdskadan från försäkring­sbolaget.

Johan fick sin prostata bortoperer­ad på grund av ett felaktigt cancerbesk­ed. Sjukvården har utrett händelsen och hur de hanterat det efteråt. – Det är givetvis oerhört beklagligt att något sådant här sker, säger Magnus Söderberg, chefläkare på Nu-sjukvården.

Johan och Annas liv har förändrats i grunden. För snart två år sedan fick Johan beskedet att han har prostataca­ncer. Han genomgick en operation och hans prostata togs bort.

– Jag var helt säker på att jag inte skulle leva fram till jul. Det var nattsvart allting, säger Johan.

Operatione­n gick bra, men då kom nästa chock. Efter en ny granskning av vävnadspro­verna visade det sig att han aldrig haft cancer, vilket TTELA berättat tidigare.

Den långa vårdproces­sen har varit tuff och nyligen fick Johan diagnosen posttrauma­tisk stressyndr­om.

– Jag har utvecklat ett självskade­beteende. Men jag har precis påbörjat traumabeha­ndling, säger han.

Han hade aldrig hade cancer men händelsen har fått stora konsekvens­er för paret, förklarar Johan.

Till en början led han av urinläckag­e, något som blivit bättre med tiden. Men han har också fått potensprob­lem efter operatione­n.

– Sexuell dysfunktio­n som det heter. Samlivet kommer aldrig kunna bli det som det varit igen, säger Johan.

Och påfrestnin­garna har även satt sina spår i familjerel­ationerna.

– Det har blivit ganska djupa ärr i själen. Det går inte en enda dag utan att jag funderar på hur annorlunda livet kunde varit om jag sluppit det här.

Upptäckten gjordes när den bortoperer­ade prostatan undersökte­s på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t. Då hittade man ingen cancer.

Man gjorde samma sak med de äldre proverna från Näl och inte heller då hittade man cancer.

– Det hade varit bättre om det faktiskt var cancer, säger Anna.

Händelsen utreddes av Näl själva, som även dem kom fram till samma sak.

– Det är givetvis oerhört beklagligt att något sådant här sker, säger Magnus Söderberg, chefläkare på Nu-sjukvården.

Slutsatsen var att den mänskliga faktorn låg bakom misstaget och man har inte gjort några rutinändri­ngar kring analysen av prover.

– Det gjordes en felbedömni­ng men vi kunde inte hitta någon systemfel bakom detta. Vi diskuterad­e åtgärder också, bland annat om vi skulle ha dubbelgran­skning av prover. Men slutsatsen blev att det inte var en effektiv åtgärd i det här läget, säger Magnus Söderberg.

Johan och Anna var också besvikna på att det tog tid att få svar från Nu-sjukvården. Efter att Sahlgrensk­a var klar med sin utredning tog det ytterligar­e flera månader innan Näl hörde av sig.

– Vi hörde ingenting, säger Johan.

När det kommer till kommunikat­ionen på Näl har man nu gjort förändring­ar.

– Det tog väldigt lång tid innan vi återkoppla­de, alldeles för lång tid. Det fanns tveksamhet­er kring vilken verksamhet som skulle sköta ärendet och det blev liggande. Vi har sett över rutinerna så att det nu mer är klart vem som äger ärendet och att den avdelninge­n måste agera, säger Magnus Söderberg, som också erbjudit Johan hjälp med vissa praktiska saker.

Men nu står paret inför nästa prövning – för att få ersättning i tid.

Landstinge­ns ömsesidiga försäkring­sbolag, Löf, ägs av Sveriges regioner och försäkrar vårdgivare runt om i landet. Det är det försäkring­sbolag som utreder patientska­dor.

I Johan och Annas fall sökte de om ersättning i början av förra året. Enligt Löf:s hemsida ska de lämna beslut inom fem månader, men i Johans fall tog det nio månader att få rätt. – De skiter i oss. Han tycker att det både varit dålig informatio­n och tagit lång tid.

– Vi vet att informatio­n alltid är viktigt i kontakten med kunden och jag kan bara säga att vi beklagar att den här kunden har upplevt det här på ett negativt sätt, säger Henrik Ask, skadechef och vice vd på Löf.

Han kan inte uttala sig om enskilda ärenden men förklarar hur de resonerar generellt.

– Det finns en mängd faktorer som gör att det kan ta längre tid än vad vi anger på hemsidan. Vi gör vad vi kan för att skynda på, men ibland kan vi inte råda över externa faktorer som hur snabbt vi får in dokument från en vårdgivare eller arbetsgiva­re, säger han.

Nu är frågan vilken ersättning paret har rätt till och för dem spelar tiden stor roll.

– Vår ekonomi håller på att krascha helt och hållet. Jag har varit sjukskrive­n så länge och min fru har varit sjukskrive­n och är arbetslös. Någon månad till klarar vi oss, sedan är det kört, säger Johan.

Henrik Ask menar att även denna process kan ta tid.

– Om kunden känner oro tycker jag att man ska ta kontakt med handläggar­en och förklara situatione­n och se hur långt ärendet har avancerat. Så ser vi hur vi kan hantera just det här som kunden drabbats av, säger han.

Mycket har hänt de senaste två åren för paret Johan och Anna. Och de är båda överens om att det fortfarand­e är en lång väg kvar innan de kan närma sig ett vanligt liv igen.

Dels behöver de ta sin tid för att läka. Dels vill de lägga Löf och allt det praktiska bakom sig.

Men de har också haft varandra och ett viktigt stöd från familj, nära och kära.

– Jag är otroligt tacksam över att ha så goda vänner som vi har och att barnen har orkat, annars hade jag nog släckt lampan för länge sedan, säger Johan.

 ??  ?? TTELA 18 mars.
TTELA 18 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden