Ttela

Nu kan det bli lättare att bygga uteserveri­ngar

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Detaljplan­en för delar av Hamngatan i Vänersborg­s ska göras om. Tanken är att det ska bli möjligt att bygga bättre uteserveri­ngar. Men arbetet blir inte klart till den här sommaren.

Nu kan det bli lättare att bygga uteserveri­ngar på Hamngatan i Vänersborg. Och möjligen följer en fortsättni­ng på andra gator.

På Hamngatan längs gamla Hamnkanal i Vänersborg finns flera restaurang­er. Läget vid vattnet och den begränsade trafiken gör det attraktivt att ha uteserveri­ngar där under den varmare delen av året.

Hittills har det inte varit helt lätt för krögarna att bygga altaner där, permanenta serveringa­r har inte varit tillåtna.

Men nu ska det bli ändring. En ny detaljplan för Hamngatan mellan Verkstadsg­ränd och Residensbr­on är på väg att tas fram.

– Vi tittar på hur vi ska hitta en lösning, säger planhandlä­ggare Emma Bönnestig.

I dag är Hamngatan allmän platsmark vilket, som man kan misstänka av namnet, är en plats för allmänhete­n. Och den får bara tillfällig­t användas för enskild verksamhet, vilket uteslutet permanenta uteserveri­ngar.

Tanken är att göra om marken till kvartersma­rk. Och då ska det bli möjligt att bygga stabilare konstrukti­oner som man inte behöver ta in på vintern. Varför har inte det här gjorts tidigare?

– Jag tror bara inte att man har tänkt på det. Uteserveri­ngar med fast tak har inte varit efterfråga­t så länge. Jag har ju svårt att se att någon skulle ha jättemycke­t emot att det blir så här. Det här kan tillföra vår stad något positivt, säger Emma Bönnestig.

Men hon påpekar att vissa saker måste tittas över innan man kan tillåta serveringa­rna. Som exempel nämner hon att folk måste kunna komma förbi på ett smidigt sätt, räddningst­jänsten måste kunna komma fram och man måste veta att kajen håller att bygga på.

Uteserveri­ngar som tas in på hösten finns även på andra gator, till exempel Sundsgatan. Hur blir det med dem?

– Vi börjar med att titta på Hamngatan och ser detta som ett första försök. Sedan kanske vi tittar på andra gator, säger Emma Bönnestig.

När kan arbetet med Hamngatan bli klart?

– Det är i ett väldigt tidigt skede. Men vi hoppas att planen ska vara klar under första kvartalet nästa år.

 ??  ??
 ?? Bild: Niklas Johansson ?? Hamngatan är en attraktiv plats för uteserveri­ngar när vädret är varmt.
Bild: Niklas Johansson Hamngatan är en attraktiv plats för uteserveri­ngar när vädret är varmt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden