Ttela

Frias i hovrätt trots erkännande

-

Förra våren dömdes en 60-årig kvinna i Vänersborg­s tingsrätt till ett års fängelse, misstänkt för att ha länsat konton för två äldre damer. Nu ändrar hovrätten domen helt och friar henne – trots att hon erkänner.

En kvinna i 60-årsåldern från TTELA:S område dömdes förra våren i tingsrätte­n till ett års fängelse för att ha lurat av två äldre damer en massa pengar genom frekventa uttag från deras konton. Men nu ändrar hovrätten domen helt och hållet och kvinnan frikänns. Trots att hon erkänt brotten.

– Hovrätten har gjort sin bedömning efter den praxis som finns. Varje brott ses som ett enskilt brott enligt hovrätten och då når det inte upp till den grad som utgör trolöshet mot huvudman, grovt brott, förklarar försvarsad­vokaten Katarina Wikström som varit ombud för den nu frikända kvinnan.

Enligt åtalet ska kvinnan redan 2008, ha kommit i kontakt med de två väldigt gamla kvinnorna, som bodde ihop. De fick hjälp av henne som någon slags privat hemtjänst, vilket de betalade för. Vartefter fick hon mer omfattande uppgifter, när de äldre kvinnornas hälsa försämrade­s. Hon handlande åt dem och tog ut pengar på bankomaten.

En av kvinnorna drabbades av demens och den andra åldrade kvinnan som ditintills sköt deras ekonomi insjuknade 2011 och avled i början av januari 2012. En fullmakt upprättade­s i december 2011, som innebar att den 50-åriga kvinnan, nu kunde sköta ekonomin och ha kontroll över deras konton kan man läsa i åtalet.

En man som då börjat agera god man för den kvarvarand­e åldringen upptäckte att konton hade tömts och att det dök upp obetalda omsorgsräk­ningar och polisanmäl­de då det hela. Kvinnan åtalades i februari 2018 misstänkt för två fall av grov trolöshet mot huvudman.

När domen föll i Vänersborg­s tingsrätt tre månader senare dömdes hon för att vid inte mindre än 300 tillfällen mellan 2011-2013 ha gjort uttag, kortköp eller andra transaktio­ner eller försäljnin­gar på kvinnornas bekostnad på sammanlagt drygt 900 000 kronor och orsakat skada i dödsbona efter kvinnorna, som nu båda är avlidna. Påföljden blev ett års fängelse.

Men domen överklagad­es till hovrätten, som nu helt ändrat den. Trots att kvinnan erkände gärningarn­a frias hon nu helt från anklagelse­rna om grov trolöshet mot huvudman. Hovrätten menar att brotten ska bedömas ett och ett och inte tillsamman­s som ett grovt brott.

Man menar att det inte var stora summor vid de enskilda tillfällen­a som var för sig gjorde stor ekonomisk skada och att det inte fanns någon uppgjord brottsplan. Och i och med det gått så lång tid och det inte ses som grovt brott – det tog fem år tills åtal väcktes efter senaste brottet ska ha begåtts – anses gärningen som preskriber­ad.

– Det är en helt riktig bedömning enligt vår uppfattnin­g, vilket hovrätten nu delar, menar Katarina Wikström.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden