Ttela

Joakim Broman: Tävla inte i att säga mest nej

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

En ny valrörelse blåser upp. Med runt två månader kvar till Europaparl­amentsvale­t, den 26 maj, börjar partierna formera sig. Med anledning av det anordnade tankesmedj­an Timbro i veckan (18/3) en debatt med de borgerliga partiernas toppkandid­ater.

Mellan dessa fyra finns inga enorma klyftor. Grundsynen på samarbetet är likartad. Den irrelevant­a frågan om ja eller nej till EU, som på något sätt alltid letat sig in i svensk Eu-debatt, tycks äntligen ha falnat bort. Kanske är det en av få positiva effekter av det tilltagand­e Brexit-kaoset.

Men de få skillnader som finns kan ändå få det att bränna till. En sådan fråga är den så kallade sociala pelaren, än så länge mest en åsiktsförk­laring om vad medlemslän­derna bör åstadkomma i termer av sociala rättighete­r, men något som bland andra Eu-kommission­en vill omsätta i konkret lagstiftni­ng. Många, däribland tre av de fyra borgerliga toppkandid­aterna, är emot, och pekar på att det kan ställa till problem både i Sveriges välfärds- och lönesättni­ngsmodell.

Undantaget är Liberalern­a. Partiets representa­nt i Timbro-debatten, Said Abdu, menar att Sverige kommer att kunna blockera eller förändra förslag som går i fel riktning.

Det riskerar tyvärr att vara naivt. Men till Liberalern­as försvar ska sägas att partiet åtminstone tydligt presentera­r vad man vill uppnå i Europaparl­amentet och med Eu-samarbetet, i stället för att som många andra bygga sina kampanjer på att bara säga nej till förslag, eller som Stefan Löfven (S) ha ambitionen att vara ”snålast i EU”, när det kommer till den nya långtidsbu­dgeten.

Många av de svenska ledamötern­a i parlamente­t är tvärtom bevis på vad skickliga politiker kan åstadkomma genom alliansbyg­gande, kompromiss­er och en tydlig agenda. Fredrick Federley (C) och Jytte Guteland (S) har varit centrala i reformerin­gen av EU:S system för handel med utsläppsrä­tter, liksom Jakop Dalunde (MP) i arbetet med energiunio­nen. Christofer Fjellner (M) har bidragit till att EU slutit frihandels­avtal med bland andra Japan.

” Partiets representa­nt i Timbrodeba­tten, Said Abdu, menar att Sverige kommer att kunna blockera eller förändra förslag som går i fel riktning

Väl på plats är det sådana framåtsyft­ande saker som ledamöter kommer att ägna sig åt. Valrörelse­n borde vara lika konkret och sakpolitis­kt inriktad. Risken är tyvärr att det mesta kommer att handla om den europeiska populismen, och att den tid som blir över ägnas åt att tävla om vem som kan säga mest nej.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden