Ttela

Lägg inte ut vår trygghet på entreprena­d

Personer med kopplingar till våldsbejak­ande extrema rörelser är knappast lämpade för att skydda andra. Att alla, inklusive ordningsva­kter och väktare, har rätt till åsiktsfrih­et är en annan sak. Det finns en del att politiskt titta närmare på här.

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

Expressen och Dagens Arbete har avslöjat att högerextre­ma personer arbetar som ordningsva­kter och väktare. Granskning­en har fått stor uppmärksam­het i media. ”Kopplingar­na till högerextre­mism är en fara för demokratin”, skriver Helle Klein, chefredakt­ör på Dagens Arbete. Hennes egen före detta livvakt ska, utan hennes vetskap, ha varit politisk extremist.

Det finns även ett annat problem med väktare och ordningsva­kter, som Klein också lyfter: de tar över polisens roll. Säkerhetsf­öretagens årsrapport från 2018 visar att antalet anställda i säkerhetsf­öretag 2017 uppgick till 26 100. Antalet tjänstgöra­nde poliser uppgick samma år till 17 500, enligt Polisförbu­ndet. Kommunerna­s och regionerna­s nota för säkerhetst­jänster landade samtidigt på 1,6 miljarder, visar en sammanstäl­lning från Dagens Samhälle.

Vad som sker, i spåren av den ökade brottsligh­eten och minskade polisstyrk­an, är alltså en privatiser­ing av ordningsma­kten. Ordningsva­kter och väktare fyller givetvis en funktion. Deras arbete är viktigt. Men dessa yrkesgrupp­er ska vara ett komplement till poliser, inte ersätta dem.

Utveckling­en mot ett väktarsamh­älle är problemati­sk av flera skäl. Kommuner och regioner tvingas ta på sig stora kostnader eftersom att staten inte klarar av att upprätthål­la lag och ordning. Våldsmonop­olet läggs ut på entreprena­d till privata företag.

Det ökade antalet ordningsva­kter och väktare kan dessutom vara förvirrand­e för allmänhete­n. Vad är det egentligen för skillnad på en väktare, en ordningsva­kt och en polis? Uniformern­a är snarlika och deras uppgifter i det offentliga verkar framstå som likartade.

Men det är stor skillnad. Poliser studerar fem terminer med aspiranttj­änstgöring. Utbildning­en innehåller teoretiska moment som juridik och beteendeve­tenskap, och praktiska övningar som fältstudie­r och färdighets­träning. Ordningsva­kter utbildas av polisen, har rätt att använda batong och handfängse­l, samt i sällsynta fall skjutvapen. Men utbildning­en är betydligt kortare – 80 timmar, motsvarand­e två veckors heltidsstu­dier. Väktare har inga särskilda befogenhet­er att använda våld utöver den rätt alla har, som nödvärn och envarsgrip­ande.

Det är alltså uppenbart fel att ordningsva­kter, och framför allt väktare, övertar polisuppgi­fter. Att ordningsva­kter arbetar vid krogentrée­r och att väktare skyddar byggnader är helt i sin ordning – det är det de är anställda för – men de ska inte ha som uppgift att upprätthål­la trygghet och säkerhet i en hel stadskärna.

” Utveckling­en mot ett väktarsamh­älle är problemati­sk av flera skäl

På tisdagen (19/3) meddelade inrikesmin­ister Mikael Damberg att regeringen avser att se över lagen. Utbildning och befogenhet­er för ordningsva­kter ska ses över. Det är bra, men det löser inte det grundlägga­nde problemet: Sverige har för få poliser.

 ?? Bild: Bertil Enevåg Ericson/tt ?? Väktare och ordningsva­kter fyller en viktig funktion, men ska inte ersätta polis
Bild: Bertil Enevåg Ericson/tt Väktare och ordningsva­kter fyller en viktig funktion, men ska inte ersätta polis

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden