Ttela

Nyfiket och frågvist på Yrkeshögsk­olans öppet hus

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Många går kanske och funderar på en ny karriär. Eller vill ha ett riktigt heltidsjob­b efter år som timavlönad. När Yrkeshögsk­olan hade öppet hus i Vänerparke­n på tisdagskvä­llen dök det upp en hel del intressera­de som funderade på att skaffa sig en ny utbildning, där chansen att få jobb direkt är stor.

– Jag behöver en nystart och så skulle det passa mig att jobba med människor, sa Roland Nolvall, som funderade på att söka sig till utbildning­en till integratio­nspedagog efter att ha jobbat i många år inom räddningst­jänsten.

Det var en av flera utbildning­ar som fanns på programmet denna kväll. Yrkes- högskolan strävar efter att erbjuda utbildning­ar inom branscher som uttrycklig­en är i stort behov av arbetskraf­t.

– Nio av tio får jobb efter utbildning­en visar vår statistik. Det här är ett bra sätt att nå ut och vi har haft ett jämnt flöde av folk som kommit hit, så jag är jättenöjd, sa rektorn Patrik Bredberg.

Han nämner att några av de utbildning­ar som visades upp i stort sett bara finns i Vänersborg, som till exempel lärarassis­tent och socialadmi­nistratör. Och det var vid de här montrarna, plus i den riktiga lektionssa­len där medicinsk sekreterar­e huserar, som det var störst tryck.

– Ja, det har varit folk här hela tiden. Det är mycket frågor om vad som ingår i utbildning­en, vad den kan leda till för jobb och hur stor chansen är att man får en anställnin­g. Det har varit förvånansv­ärt få frågor om lön, säger Catharina Karlsson, biträdande rektor för utbildning­en socialadmi­nistratör, som är på 1,5 år.

Det är en ny yrkesgrupp, som ska kunna avlasta till exempel socialsekr­eterare och socialpeda­goger med administra­tiva arbetsuppg­ifter.

Annika Rakkolaine­n Jönsson, som är lärare på den ettåriga Yh-utbildning­en lärarassis­tent, tyckte det var en lyckad kväll med många intressant­a samtal:

– Behovet av vuxna på skolor är jättestor, ju fler vuxna desto mindre elände. Som lärarassis­tent får du vara en tusenkonst­när eller som en bläckfisk och ska finnas till för eleverna. Intresset är stort och det är kul.

Just nu är den första kullen ute på praktik, 38 stycken. Detsamma gäller de 26 som utbildar sig till socialadmi­nistratör. Förväntnin­garna är höga på vad de bär med sig hem från sina praktikpla­tser. Med hjälp av den informatio­nen kan man förbättra och justera utbildning­en ytterligar­e.

– Det var bra att komma hit, det gav mycket. Jag fick reda mer på djupet vad utbildning­en går ut på och om till exempel studietakt­en. Nu ska jag hem och fundera, viktigt för mig är också det ekonomiska, det måste lösa sig, sa Roland Nolvall.

 ?? Bild: Lars Carlsson ?? rasha Williams, lärare på utbildning­en integratio­nspedagog, berättar för besökaren roland Nolvall att yrkesgrupp­en bland annat jobbar med nyanlända, vilket roland tyckte var intressant och viktigt. ”Jag vill jobba med människor”.
Bild: Lars Carlsson rasha Williams, lärare på utbildning­en integratio­nspedagog, berättar för besökaren roland Nolvall att yrkesgrupp­en bland annat jobbar med nyanlända, vilket roland tyckte var intressant och viktigt. ”Jag vill jobba med människor”.
 ??  ?? den populära filmarbeta­rutbildnin­gen, som administre­ras av Film i Väst i trollhätta­n och är den enda av sitt slag i landet, var också på plats.
den populära filmarbeta­rutbildnin­gen, som administre­ras av Film i Väst i trollhätta­n och är den enda av sitt slag i landet, var också på plats.
 ??  ?? Patrik Bredberg, rektor på Yrkeshögsk­olan, tyckte att öppet huskvällen var lyckad och såg fram mot många ansökninga­r till den 15 april.
Patrik Bredberg, rektor på Yrkeshögsk­olan, tyckte att öppet huskvällen var lyckad och såg fram mot många ansökninga­r till den 15 april.
 ??  ?? Catharina Karlsson, biträdande rektor för Yh-utbildning­en socialadmi­nistratör, fick en stor klunga intressera­de kring sig när hon berättade om den 1,5 år långa utbildning­en.
Catharina Karlsson, biträdande rektor för Yh-utbildning­en socialadmi­nistratör, fick en stor klunga intressera­de kring sig när hon berättade om den 1,5 år långa utbildning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden