Ttela

Lagrådet sätter stopp för förslag på terrorlag

-

Lagrådet säger nej till regeringen­s förslag att förbjuda deltagande i terrororga­nisation. Det strider mot grundlagen.

Enligt Lagrådet innebär regeringen­s lagförslag om att göra det straffbart att delta i en terrororga­nisation en begränsnin­g av den grundlagss­kyddade föreningsf­riheten, vilket SR Ekot var först med att rapportera.

Enligt Lagrådet bygger hela förslaget på en felaktig premiss att grundlagen­s skydd för föreningsf­riheten bara gäller lovlig verksamhet.

”En sådan tolkning av regeringsf­ormen som görs i remissen innebär att grundlagss­kyddet för föreningsf­riheten helt skulle vara beroende av innehållet i vanlig lagstiftni­ng”, skriver Lagrådet.

–Vi ska nu analysera det här. Sverige är en rättsstat, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

Samtidigt konstatera­r han att meningarna går isär mellan juristerna.

– Utredaren som ansåg att det här var förenligt med grundlagen är ju själv domare i Högsta domstolen.

Regeringsf­örslaget bygger på en överenskom­melse med de borgerliga partierna. Morgan Johansson kommer nu att bjuda in de partierna.

Den nya lagstiftni­ngen skulle träda i kraft den 1 augusti. Om och i så fall när det kommer ett reviderat förslag kan Morgan Johansson inte säga i dag.

I dag finns flera olika lagar som handlar om brott kopplade till terrorism. Det är till exempel straffbart att resa, utbilda, offentligt uppmana och rekrytera för terroristb­rott. Men regeringen vill gå längre och fattade i slutet av februari beslut om att införa två nya brott: deltagande i en terroristo­rganisatio­n och samröre med en terroristo­rganisatio­n. Förslagen skulle innebära en kraftig utvidgning av det tidigare kriminalis­erade området.

Brotten föreslås kunna ge från två till sex års fängelse.

Regeringen kan gå vidare med lagförslag trots att de får kritik från Lagrådet. Så skedde exempelvis i fallet med den hårt kritiserad­e gymnasiela­gen, som drevs igenom trots att Lagrådet ansåg att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabel­t i fråga om hur lagstiftni­ng kan utformas”.

Att ett förslag bedöms strida mot grundlagen skulle dock kunna anses väga tyngre. Terrorexpe­rter har tidigare påpekat att Sverige agerat senfärdigt med att införa ett förbud mot att delta i terrororga­nisationer, och att det därför inte kommer att vara möjligt att ställa många av de svenska Is-anhängarna inför rätta.

 ?? Owe Nilsson/tt ??
Owe Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden