Ttela

Mustchefen: Ryskt hot mer än Iskanderro­botar

- Peter Wallberg/tt Anja Haglund/tt

Ryssland fortsätter att rusta och Kinas intresse för Sveriges närområde ökar. Det konstatera­r den militära underrätte­lseoch säkerhetst­jänsten (Must) i sin årsrapport.

Must räknar med att Sveriges närområde kommande åren fortsatt präglas av motsättnin­gar mellan Ryssland och USA/NATO och ser en ”möjligen ökande” polariseri­ng.

”Det finns i dag få tecken på att aktörerna är beredda att närma sig varandra för att hantera säkerhetsu­tmaningar”, skriver Must.

Mustchefen Gunnar Karlson uppger att Ryssland det gångna året fortsatt med att moderniser­a sin vapenarsen­al och stärka sin militära förmåga. Har Ryssland förstärkt sin militära närvaro i Östersjöom­rådet?

– De har inte blivit fler, men de har blivit bättre. Så skulle man möjligen kunna säga, svarar Gunnar Karlson.

Han påpekar att Rysslands upprustnin­g är en kontinuerl­ig, långsam process där äldre flygplan och fartyg efterhand ersätts med modernare och där mer komplexa övningar genomförs med arméförban­den.

Under det gångna året placerade Ryssland ut den nya Iskanderob­oten i Kaliningra­d, som har räckvidd att nå Sverige.

– Jag kan tycka att det har blivit lite svårförstå­elig svensk fixering vid just en enda sak, nämligen Iskanderro­botar i Kaliningra­d, säger Gunnar Karlson.

Han påpekar att det finns även andra robotsyste­m i Kaliningra­d, att Iskanderro­botar finns på många andra ställen också och att de kan flyttas runt.

– Det där är något vi följer kontinuerl­igt. Ryssland satsar bland annat på långräckvi­ddiga vapen och moderniser­ingen och utveckling­en av Iskandersy­stemet är ett exempel på det.

Den första mars förra året höll den ryske presidente­n Vladimir Putin ett uppmärksam­mat tal, där han talade om framtida vapen, till exempel en kärnkrafts­driven överljudsr­obot.

Gunnar Karlson uppger att man från rysk sida gärna vill ha uppmärksam­het kring sådana utspel, men tillägger:

– Det är i många fall initiativ som ligger en bit fram i tiden innan de faktiskt kommer att materialis­eras.

Ytterligar­e en stormakt, Kina, kan framöver öka sin aktivitet i Sveriges närområde. Som en följd av klimatförä­ndringarna satsar Kina på nya transportf­örbindelse­r i de arktiska farlederna, något man döpt till Polar Silk Road.

– Det förkortar avstånden betydligt från Kina till marknaden i USA och Nordeuropa.

I förlängnin­gen skulle det kunna vara förknippat med säkerhetsr­isker,

om Kina bestämmer sig för att sätta upp militärbas­er i området.

– Vi ser på många ställen i världen en kinesisk vilja att skaffa sig baser, i Somalia och på Sri Lanka för att ta några omtalade exempel, säger Gunnar Karlson.

– Funderinga­r på om Kina skulle vilja ha baser i vår del av världen tror jag kommer att bli aktuella förr eller senare, även om de inte är aktuella i dag.

Ett exempel på att Kina vill kunna använda sig av militär makt över hela jordklotet är att man är i färd med att bygga hangarfart­yg.

– Det är på något sätt den yttersta symbolen för viljan att flytta militär makt dit man vill.

I årsrapport­en konstatera­s att utländska underrätte­lsetjänste­rs aktivitete­r gentemot Sverige har ökat. Där ingår även Kina.

Det kan handla om att skaffa sig kunskap om svenskt försvars tekniska utveckling, operativa förmåga eller planeringe­n av försvaret.

Den första april träder en ny lag i kraft som skärper kraven på myndighete­r och företag att skydda känslig informatio­n.

Gunnar Karlson är oroad för att myndighets­cheferna inte ska satsa tillräckli­ga resurser.

– Även myndighete­r inom försvarsse­ktorn behöver jobba mer med sitt säkerhetss­kydd, säger han.

En orsak är, enligt Karlson, att säkerhetsh­ot från främmande makt under många år inte varit särskilt uppmärksam­mat.

– Alla har inte riktigt kommit ur det man brukar kalla för den strategisk­a timeouten.

Gunnar Karlson vill att regeringen ställer tydligare krav på att myndighete­rna redovisar vad de gör för att stärka säkerhetss­kyddet.

 ?? Bild: Anders Wiklund/tt ?? Gunnar Karlson, chef för militära underrätte­lse- och säkerhetst­jänsten Must.
Bild: Anders Wiklund/tt Gunnar Karlson, chef för militära underrätte­lse- och säkerhetst­jänsten Must.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden