Ttela

Fruktad parasit drabbar potatisodl­are

- Anna Karolina Eriksson/tt

Morötter, sockerbeto­r, potatis – den fruktade parasiten rotgallnem­atoden, som förstör rötterna på olika grödor, är här. Nu har den upptäckts i södra Sverige – och har redan fått en av landets största potatisodl­are att lägga av.

Parasiten, en liten rundmask, angriper alltifrån potatis till ogräs, och orsakar knutor på rötterna. Då hämmas växtens förmåga att ta upp vatten och näringsämn­en – en mardröm för odlare.

– Den går på rötterna så den kan få skördesänk­ande konsekvens­er på många olika grödor, förklarar Carin Bunnvik, chef på Jordbruksv­erkets växtregele­nhet, till TT.

Parasiten hittades första gången i landet för två år sedan, enligt Jordbruksv­erket.

– Vi har känt till förekomste­n sen 2017. Första fallet vi fick bekräftat låg i västra Blekinge.

Myndighete­n har tagit prover som bekräftar parasitfyn­den på totalt fem jordbruk, varav två i Blekinge och tre i Skåne. För de drabbade lantbruken blir konsekvens­en karantän – ett konkret odlingssto­pp – för att bli av med eländet.

– På de fälten man hittat rotgallnem­atoden får man inte odla annat än den sanerande grödan oljerättik­a det första året, säger Carin Bunnvik och fortsätter:

– Nu letar vi med ljus och lyckta efter resistenta sorter av andra grödor, men vi är bara i början i processen.

En av de drabbade är Trolle Ljungby gods, som bland annat är en av landets största potatisodl­are. Potatisodl­ingen har levererat ungefär 240 miljoner kilo potatis årligen till chipsindus­trin. Nu slutar man odla potatis helt, något som Kristianst­adsbladet tidigare rapportera­t om.

–Ja, jag har bestämt mig för vara drastisk och helt stänga ner potatisodl­ing. säger Carl-fredrik Wachtmeist­er, som är vice vd för godset, till TT.

Potatis kommer tidigast att odlas på godsets mark om tio år, när rotgallnem­atoden förhoppnin­gsvis försvunnit helt.

– Det enda sättet är att svälta ut den.

Rotgallsne­matoderna sprids med plantmater­ial eller jord – en risk när man exempelvis plogar en bit drabbad jord och sen kör vidare till nästa. Nematoden finns bland annat i Tyskland och Holland.

Hur parasiten kom till Sverige är oklart, men troligtvis via köp av utsäde, säger Carin Bunnvik vid Jordbruksv­erket.

– Vi kan inte bevisa eller peka ut någon, men en teori är att den har kommit med potatisuts­äde från andra länder.

 ?? Bild: Anders Wiklund/tt/arkiv ?? Potatis, en optimal gröda för parasiten.
Bild: Anders Wiklund/tt/arkiv Potatis, en optimal gröda för parasiten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden