Ttela

EU öppnar för uppskjuten brexit – men med villkor

- TT

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May ber Eu-länderna att få skjuta upp brexit till den 30 juni. EU:S ordförande Donald Tusk öppnar för ytterligar­e tid, på villkoret att britterna först röstar ja till utträdesav­talet.

EU är redo att flytta fram Storbritan­niens utträdesda­tum, men det är en öppen fråga hur långt utträdesda­tumet ska flyttas fram, säger EU:S permanenta rådsordför­ande Donald Tusk under en presskonfe­rens.

Det sker som ett svar på Theresa Mays begäran i ett brev till Tusk inför torsdagens och fredagens Eu-toppmöte i Bryssel. May ber att få skjuta upp utträdet från den 29 mars, om bara en dryg vecka, till den 30 juni.

Tusk säger i sitt uttalande att en kort förlängnin­g kan ske endast om det brittiska parlamente­t godkänner utträdesav­talet.

May gör i brevet klart att hon tänker försöka en tredje gång med ett något modifierat förslag jämfört med det som två gånger redan har röstats ned i det brittiska underhuset. Hon ber Tusk att se till att Eu-ledarna på toppmötet ställer sig bakom de dokument som hon och Eu-kommissone­ns ordförande Jean-claude Juncker tog fram på ett möte nyligen och som möjligen kan blidka fler parlaments­ledamöter att säga ja.

Underhuset­s talman John Bercow har förklarat för May att hon inte får komma tillbaka med ett förslag som inte skiljer sig från de som redan röstats ned.

– Vi säger inte nej till en förlängnin­g, men vi måste veta vad Theresa May vill med en förlängnin­g, vad hon hoppas åstadkomma. Och vi måste veta att det finns stöd för det i det brittiska parlamente­t, säger Nederlände­rnas premiärmin­ister Mark Rutte på en pressträff i Haag tillsamman­s med statsminis­ter Stefan Löfven.

Löfven säger att Eu-ledarna först måste diskutera brevet och höra vad May har att säga.

May aviserade budskapet i sitt brev vid frågestund­en i underhuset i London. Hon sade att hon tänker göra ett sista försök i veckan som kommer att få igenom utträdesav­talet. Om det blir ett ja blir det ändå för kort om tid för att Storbritan­nien ska kunna lämna EU den 29 mars, därav önskan om en förlängnin­g till de 30 juni. Skulle hon inte få ett ja i parlamente­t måste tid finnas för diskussion om vad alternativ­en då är.

– Att förlänga det längre än så gagnar inte någon, sade May i underhuset om varför hon satt just 30 juni som datum.

Hon antydde att hon, för egen del, inte tänker sitta kvar som premiärmin­ister om brexitfråg­an är olöst då.

– Det är helt avgörande att detta parlament levererar det som väljarna röstade för, sade May och syftar på folkomröst­ningen om brexit 2016, där en majoritet röstade för ett utträde.

Enligt dokument från Eu-kommission­en, som nyhetsbyrå­n Reuters tagit del av, ses inte en förlängnin­g från den 29 mars till den 30 juni som den mest lämpliga. Alternativ­en är, uppges det, ett utträde före den 23 maj eller en förlängnin­g till slutet av 2019.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) sade under ett samråd med riksdagens Eu-nämnd inför Eu-toppmötet att Sverige är redo att gå med på en förlängnin­g, även en längre sådan, om britterna begär det.

– Vi förväntar oss att det blir tydligare om hur Storbritan­nien ser på längden av en förlängnin­g, sade Löfven angående vad han önskar för besked från Theresa May i Bryssel.

Han sade också att EU och Sverige är berett att hjälpa britterna. Alternativ­et till en förhandlad lösning är inget att sträva efter.

– En avtalslös brexit vore det sämsta, det skulle också vara en dålig start på förhandlin­gar om hur de framtida relationer­na mellan EU och Storbritan­nien ska se ut.

Mycket talar för att det blir ett nytt Eu-toppmöte i mitten av nästa vecka, efter en eventuell omröstning i Storbritan­nien.

 ?? Bild: Frank Augstein/ap/tt ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May vill skjuta upp brexit och EU:S ordförande Donald Tusk öppnar för ytterligar­e tid, men då måste britterna först rösta ja till utträdesav­talet.
Bild: Frank Augstein/ap/tt Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May vill skjuta upp brexit och EU:S ordförande Donald Tusk öppnar för ytterligar­e tid, men då måste britterna först rösta ja till utträdesav­talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden