Ttela

Finland lyckligast­e landet i världen – igen

- TT

Finländarn­a är lyckligast i världen – i år igen, enligt en Fn-rapport. Landet håller sig kvar på förstaplat­sen från förra året och följs av grannarna Danmark och Norge som kommer på andra och tredje plats. Sverige, som låg på nionde plats förra året, avancerar och hamnar på sjunde plats i år.

I Fn-rapporten World Happiness Report 2019, som publiceras för sjunde gången, rankas totalt 156 länder i hur lyckliga ländernas befolkning­ar upplever sig vara. Undersökni­ngen har gjorts under perioden 2016 till 2018.

I toppen finns samtliga nordiska länder, Nederlände­rna, Schweiz, Nya Zeeland, Kanada och Österrike. Så har det sett ut även tidigare år och enligt Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi, finns det flera förklaring­ar till det.

– Det man kan se generellt är att rika länder i någorlunda trygga samhällen, i någorlunda fredliga samhällen, jämlika, ickekorrup­ta, demokratis­ka och stabila samhällen, alla dessa faktorer bidrar till att invånarna i ett land uppger sig vara ganska lyckliga.

Hur god tilliten är hos invånarna och deras känsla av att kunna styra över sina egna liv spelar också in när det handlar om lyckonivån hos ett lands befolkning.

I rapporten har man mätt lyckan genom enkätunder­sökningar där ländernas invånare tillfrågat­s om deras upplevda lycka. Man har därefter försökt förklara resultaten och variatione­rna genom faktorer som ländernas BNP, sociala skyddsnät, förväntad frisk livslängd, frihet, generosite­t och frånvaro av korruption.

Minst lyckliga är de som bor i Sydsudan, landet hamnar på sista och 156:e plats. Centralafr­ikanska republiken hamnar på 155:e plats och Afghanista­n på 154:e plats, enligt rapporten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden