Ttela

Lång väntan på hjälp för nödsatta efter Idai

- Tt-afp-reuters

Räddningsa­rbetare kämpar mot klockan för att hinna rädda så många som möjligt av de tusentals människor som är i nöd efter stormen Idai i sydöstra Afrika. – Tiden håller på att rinna ut, säger Caroline Haga vid Röda Korset.

Under tisdagen räddades, enligt Röda Korset, runt 170 personer som tagit sig upp i träd och på hustak för att undkomma den dödliga tropiska stormen Idai som slagit hårt mot Moçambique och grannlände­rna Zimbabwe och Malawi. Tusentals väntar fortfarand­e förtvivlat på hjälp – och tiden börjar bli knapp.

– Folk har väntat på att bli räddade i över tre dagar nu, säger Röda Korsets talesperso­n Caroline Haga, som befinner sig i staden Beira, till AFP.

– Tyvärr kan vi inte hjälpa alla så vi prioritera­r barn, gravida kvinnor och skadade, fortsätter hon.

De kraftiga regn som fallit i samband med cyklonen har varit förödande. Räddningso­rganisatio­ner säger sig ha varit beredda på att stormen skulle slå till – men inte på de massiva översvämni­ngar som följt och som täckt hela samhällen.

Zimbabwes regering uppger att runt hundra människor omkommit i landet och att över 200 ännu saknas.

I grannlande­t Malawi har en miljon människor drabbats av stormen och 80 000 tvingats lämna sina hem.

I Moçambique är situatione­n troligen ännu värre.

– Vi har redan mer än 200 döda och nära 350 000 är i riskzonen, sade Moçambique­s president Filipe Nyusi.

Stormen är en av de värsta någonsin på södra halvklotet enligt FN och dödstalen befaras öka rejält.

FN:S världslivs­medelsprog­ram uppger att FN förbereder för att kunna hjälpa 600 000 människor i nöd – men varnar samtidigt för att man ännu inte vet hur allvarlig situatione­n är.

Fem svenskar från Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap åker på onsdag kväll ned till Moçambique för att hjälpa till i räddningsa­rbetet.

 ?? Bild: Tsvangiray­i Mukwazhi/ap/tt ?? En familj i Chimaniman­i i Zimbabwe letar efter sin son som begravts i leran efter att cyklonen Idai slagit till.
Bild: Tsvangiray­i Mukwazhi/ap/tt En familj i Chimaniman­i i Zimbabwe letar efter sin son som begravts i leran efter att cyklonen Idai slagit till.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden