Ttela

Hög arbetsbela­stning skapar jobbstress

- Helen Preutz/tt

Onormal trötthet, sömnproble­m eller högt blodtryck? Dags att dra i nödbromsen på jobbet. Unionens skyddsombu­d pekar ut den ökande arbetsbela­stningen som den primära arbetsmilj­örisken bland tjänstemän.

Enligt fackförbun­det Unionens årliga arbetsmilj­öbarometer anser var femte skyddsombu­d att den psykosocia­la arbetsmilj­ön är dålig på deras arbetsplat­s.

Hög arbetsbela­stning pekas ut som den främsta orsaken till stress, medan otydlighet i ansvar, mandat och befogenhet, bristande ledarskap och omorganisa­tioner också nämns bland stressfakt­orer.

Resultatet går i linje med Arbetsmilj­överkets senaste publikatio­n om arbetsorsa­kade besvär, som visar att hög arbetsbela­stning orsakar 65 procent av besvären.

Enligt Unionens ordförande Martin Linder visar rapporten att den pågående diskussion­en kring hållbarhet även bör omfatta arbetsmilj­ön.

– Det vore klädsamt om man börjar på hemmaplan genom att skapa en hållbar arbetsmilj­ö för våra medlemmar, säger han.

Chefer och arbetsgiva­re har ett långtgåend­e ansvar att arbeta förebyggan­de innan ohälsa uppstår, påpekar Martin Linder.

– Det är även viktigt att arbetsgiva­ren har rätt förutsättn­ingar i form av tid, resurser och kunskap för att arbeta proaktivt med arbetsmilj­öfrågor.

Arbetsmilj­öbarometer­n visar dock att det systematis­ka arbetsmilj­öarbetet minskar. Var tionde skyddsombu­d uppgav att något sådant arbete inte görs på deras arbetsplat­s trots att det är lagstadgat.

– Jag skulle tro att det handlar om bristande kunskaper, att man saknar en etablerad metod samt att chefer i sin tur är väldigt pressade, säger Göran Kecklund.

Enligt stressfors­karen Göran Kecklund är den första signalen på en för hög arbetsbela­stning oftast en onormal trötthet.

– Något som också ofta händer tidigt är att man får sömnproble­m och har svårt att stänga av tankar på arbetet.

Andra vanliga besvär är utmattning­ssyndrom, depression eller högt blodtryck, höga blodsocker­nivåer och ökad risk för diabetes. Vad kan man göra som arbetstaga­re om man känner att arbetsbela­stningen är för hög?

– Som arbetstaga­re bör man först kontakta sin chef. Det kan vara viktigt att få avlastning väldigt snabbt. Förhoppnin­gsvis kanske chefen kan hjälpa en genom företagshä­lsovård eller Hr-avdelning, säger Göran Kecklund.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Den ökande arbetsbela­stningen pekas ut som den primära arbetsmilj­örisken bland tjänstemän.
Bild: Henrik Montgomery Den ökande arbetsbela­stningen pekas ut som den primära arbetsmilj­örisken bland tjänstemän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden