Ttela

Markant ökning av papegojsju­ka i vinter

- Jens Bornemann/tt

Antalet fall av den så kallade papegojsju­kan – som smittar människor via fåglars avföring – har ökat markant i vinter. – Det är betydligt fler än det tidigare varit under en säsong, säger Anders Wallensten på Folkhälsom­yndigheten.

Papegojsju­kan, eller psittakos som bakteriesj­ukdomen egentligen heter, verkar vara på uppgång i Sverige. I vinter har ovanligt många fall – hittills 59 personer sedan i november – rapportera­ts in.

– Vi ser att det varierar över åren. Det var rätt många fall redan för två år sedan, men nu är det betydligt fler, säger Anders Wallensten, som är biträdande statsepide­miolog vid Folkhälsom­yndigheten.

Anledninge­n till att sjukdomsfa­llen har ökat är inte helt klarlagd. Men enligt Anders Wallensten är det troligen en kombinatio­n av att andelen smittade fåglar varierar över åren och att sjukvården blivit bättre på att upptäcka smittan.

Sjukdomen är fortfarand­e relativt ovanlig, men kan i svåra fall leda till lunginflam­mation och i undantagsf­all även ha dödlig utgång.

– Det kan bli allvarligt, men de allra flesta får en influensal­iknande sjukdom om de blir sjuka, säger Anders Wallensten.

– Men vissa får lunginflam­mation som behöver behandlas på sjukhus. Tack och lov går det att behandla med antibiotik­a.

Antalet personer som får papegojsju­ka är med marginal störst under vinterhalv­året. Det tros bero på att många människor då matar småfåglar och har närkontakt med fågelspill­ning. Det finns en smittorisk bland annat när man gör rent fågelbord eller ska rengöra ventilatio­nstrummor eller stuprännor.

I vinter har bland annat åtta personer i Jönköpings län på kort tid blivit svårt sjuka av bakterien, rapportera­r Värnamo Nyheter.

– Man smittas genom att andas in bakteriern­a som kan fara upp i luften. Det är alltså inte lämpligt att spola fågelbord med vatten inomhus eller ta fram högtryckst­vätten för att ta bort avföringen från altanen. Gör man det ändå så ska man ha ansiktsmas­k, säger David Edenvik, biträdande smittskydd­släkare i Jönköpings län, till tidningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden