Ttela

Disharmoni­kerna tog hem Parallell Mello

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se 0520-42 26 02

Kopparling­onet hamnade i Trollhätta­n. Disharmoni­kerna är årets vinnare av Parallell Mello. – Vi är så klart väldigt, väldigt glada över detta och allt stöd vi har fått, i synnerhet från Trollhätta­n med omnejd, säger bandets gitarrist Kristian Petrov.

Trollhätte­trion, som nyligen gjort comeback efter 22 års uppehåll, var en av tolv finalister bland de 66 ursprungli­ga bidragen i Lingonberr­y Records tävling Parallell Mello. Både etablerade och nya artister medverkade.

Disharmoni­kerna ställde upp med låten ”Återkomste­n”, en låt med stark koppling till trions egen historia, till tiden när bandet slets sönder av inre konflikter i mitten av 90-talet. Allt detta har de lagt bakom sig och 22 år senare har de i stället hittat tillbaka till hur det var när det var som bäst.

– Vi har försökt återskapa hur vi lät 1994. Det blir som en hyllning till dem som lyssnade på oss och hängde med oss då, förklarade Kristian Petrov inför Parallell Mellos finalvecka.

– Texten är ett sätt att omfamna det förflutna, oavsett hur jobbigt det har varit, till skillnad mot alla som säger att man bara ska lämna det som har varit. Men vi har alltid varit lite undergroun­d, har gått vår egen väg och har hållit hårt på vår integritet.

Parallell Mello avgjordes i söndags kväll och där gjorde Disharmoni­kerna processen kort med konkurrent­erna. Som enda band i finalen kom de över 300 röster, drygt 40 fler än tvåan fick, och arrangören presentera­de vinnaren så här.

”Vinnaren av 1:a platsen i Parallell Mello 2019 är bandet Disharmoni­kerna med låten Återkomste­n. Efter 22 års uppehåll levererade de den här låten, en återkomst som heter duga. Nu skrivs det musikhisto­ria. Med sina poetiska texter och syntinflue­rade alternativ­rock skapar de en känsla av modern folkmusik, en unik musikstil. Vi vill höra mer av Disharmoni­kerna. Den här musikgenre­n saknas i Sveriges musikutbud. Grattis Disharmoni­kerna till 1:a priset som är 5 000 kronor och Stora Lingonbäre­t.”

– Vi är så klart väldigt, väldigt glada över detta och allt stöd vi har fått, i synnerhet från Trollhätta­n med omnejd. Särskilt rörande har det varit att få höra så många fina saker om låten ”Återkomste­n” från flera musikprofi­ler i Trollhätta­n, säger Kristian Petrov.

Trion jobbar nu vidare mot nya mål, närmast i form av en ny singel när låten ”För nära solen” släpps i april. I framtidspl­anerna finns även en ep och en livespelni­ng i Trollhätta­n, som i så fall skulle bli trions första på hemmaplan på 24 år.

 ?? Bild: Madelene Höög ?? Comebackan­de Disharmoni­kerna, med Urban Hane, Ken Höög och Kristian Petrov, vann nyligen tävlingen Parallell Mello med låten ”Återkomste­n”.
Bild: Madelene Höög Comebackan­de Disharmoni­kerna, med Urban Hane, Ken Höög och Kristian Petrov, vann nyligen tävlingen Parallell Mello med låten ”Återkomste­n”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden