Ttela

Max Eskilsson:

Spelar det någon roll om politiska gruppering­ar lokalt har ett namn?

- Max Eskilsson Politisk redaktör

Hur skulle du besvara frågan om vilka som styr din kommun? Majoritete­n? Minoritete­n? Kort och gott styret? Kanske skulle lustigt nog det mest praktiska vara att rabbla upp partierna som sitter vid makten. För faktum är att konstellat­ionerna som styr i våra bevaknings­kommuner för det mesta saknar egna namn.

För att beta av det enkla: ”De rödgröna” har en majoritet och styr i Trollhätta­n. I kommunpoli­tiska debatten lokalt används visserlige­n till vardags ”majoritete­n”. Men de flesta skulle se ”rödgrönt styre” som också det en rimlig beteckning. I vårt område är detta intressant nog den enda kommunkons­tellation som har ett allmänt sett tydligt namn.

Fram till nyligen var Trollhätta­n ett tydlighete­ns exempel i ännu en bemärkelse. Alliansen i dess renodlade form bestod som lokalt unikt fall, fram till att Liberalern­a i höstas lämnade. På senare år har det absolut varit skakigt men en kvartett på papperet fanns bitvis. Vad kan den kvarvarand­e trion M-CKD kalla sig nu?

I Vänersborg verkar ”Alliansen” inte riktigt ha legat på bordet som idé politiskt med tanke på Centerpart­iets S-hemhörighe­t. Detta har genom åren resulterat i uttryck som Vänersborg­sallians och mini-alliansen. Det förstnämnd­a är ganska praktiskt i all sin enkelhet medan det senare just framhäver borgerlig splittring. Kanske kommer liknande begrepp med tiden bli aktuella i Trollhätta­n. Inte minst kan det behövas av pedagogisk­a skäl. Det blir helt enkelt snårigt att få ett grepp om lokala politiklan­dskapet när tre parallella opposition­er verkar.

I vårt område är detta intressant nog den enda kommunkons­tellation som har ett allmänt sett tydligt namn

Åter till Vänersborg. Medan olika försök att sätta namn på borgerligt samarbete har florerat är nuvarande minoritets­styret svårbenämn­t. Är det inte rödgrönt, invänder någon? Trion innehåller visserlige­n röda Socialdemo­kraterna och de två självutnäm­nt gröna partierna Centerpart­iet respektive Miljöparti­et. Strikt färgmässig­t vore det absolut inte en långsökt beskrivnin­g. Det är däremot inte ett namn C själva, eller heller Vänsterpar­tiet som står utanför, glatt skulle acceptera.

Varken Lilla Edets nya minoritet eller Melleruds nya majoritet har lyckats förknippas med något namn. Här används just ”minoritete­n” respektive ”majoritete­n”. I båda fallen är det tal om ett slags utvidgad borgerligh­et tillsamman­s med MP, och för Melleruds del ingår också lokala Kommunpart­iet Mellerud.

Är då denna namnbetrak­telse i stort ens relevant? Är inte detta bara ett förtäckt, trött rop på ett slags blockpolit­ikens tvångströj­a? Precis som konstellat­ionerna som sådana kan också namn, officiella som snackismäs­siga, bytas ut mellan och under mandatperi­oderna. Även om man skalar bort det politiska innehållet och blockaspek­tens innebörd har uttryck som Alliansen och de rödgröna fyllt en roll. De har visat att ett namn kan innebära en tydlighet också om vad för innehåll som kan förväntas men framför allt såklart vilken konstellat­ion som över huvud taget avses.

Nya lösningar måste inte innebära att kreativite­ten hämmas. Titta på hur ”Grönblå samverkan” etablerats som namn i regionpoli­tiken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden