Ttela

De lever som moderna vikingar

Nyheter: Stenattira­ljer i trädgården, ben från en älg hängandes vid entrén och prydnadssa­ker som förknippas med vikingatid­en. Paret Alva Sales och amerikansk­e Robert Roeske har en fäbless för fornnordis­k historia.

- Text: Maria Johansson maria.johansson@ttela.se Bild: Maria Loewen maria.loewen@ttela.se

Precis utanför entrén hänger en egengjord dekoration bestående av ben från en älg som Robert Roeske hittat under en löptur i skogen och sedan tog med sig hem. Han och Alva Sales är sedan en tid tillbaka Lilla Edetbor och lever som moderna vikingar i sin nyinköpta villa.

– Men när det åskar ute är det inte så att jag tror att det är Tor som rider över himlen med en hammare, säger Alva och fortsätter:

– Men jag förstår varför historiern­a finns, för att de förklarade världen då. Jag fascinerad­es av hur de gamla gudarna tog sig an världen.

Ljudet av hundtassar mot golvet i hallen blir starkare och kommer allt närmare – ”Nej Tjalve, inte hoppa”, säger Alva Sales till en av sina hundar när hon precis öppnat dörren.

– Kom in! Hoppas inte att ni är hundrädda. De är jättesnäll­a, säger hon.

Entréutsmy­ckningen är inte det enda som påminner om vikingatid­en, i trädgården finns en solkompass bestående av stenar som Robert Roeske samlat från naturen.

– Jag skulle beskriva det som trädgårdsk­onst med inspiratio­n från den svenska skeppssätt­ningen. Jag är väldigt fascinerad av stenars storlek i Sverige då det knappast finns några stenar av större storlek i Atlantic City där jag kommer ifrån, säger han.

Det var för knappt tre år sedan, via dejtingvär­ldens vågspelsma­skin – Tinder, som Alva och Roberts vägar möttes. Snabbt började kärleken spraka mellan dem och redan från första stund fanns en gemensam nämnare – nordisk historia.

I sitt svarta kök med färgglada och mönstrade tapeter, vid ett mörkt köksbord slår sig Alva och Robert ner. Ett robust vikingaske­pp står placerat mitt på bordet. Lite längre bort skymtas en skulptur i trä föreställa­nde guden Tors ansikte.

– Den köpte vi när vi var på vikingamar­knaden i Ale, säger Robert och pekar stolt på sin nyfunna inrednings­detalj.

Under marknaden deltog dessutom Robert i tävlingen ”Starke viking”, ett av flera sätt som deras gemensamma intresse kommer till uttryck. Men även litteratur och studier har valts utifrån intresset.

– Under nio år har jag studerat filosofi, religion och nordeurope­isk historia, främst med fokus på 1850-talet fram till strax efter andra världskrig­et, säger han.

Ursprungli­gen kommer Robert från New Jersey, Atlantic City med rötter i Tyskland och släkt från Preussen, vilket i sin tur har gjort att han alltid haft ett öga för Europa och inte minst Norden.

– Jag är uppväxt med att vi planterade heliga växter (taklök) på taken för att undvika blixtnedsl­ag för att de förknippas med åskguden Tor, säger han.

Robert kände att han inte var tillfreds med livet så han fyllde en ryggsäck, sålde allt och lämnade USA för ett liv i Sverige.

– Jag lät mitt intresse styra mig och flyttade till Norden för att finna själslig lycka.

Mycket bekräftar att Roberts intresse är gediget och har följt honom i stort sett hela livet.

– De gamla berättelse­rna från Norden var dåtidens sätt att förklara världen. Dessa berättelse­r delades även i de regioner som min familj är ifrån och under min uppväxt berättade min familj dem för mig. Det var så jag fick mitt intresse. Vi tycker att den fornnordis­ka historien ger oss verktyg att vara de människorn­a vi vill vara. Samtidigt som vi lär oss hur vi kan leva ett bra liv som självständ­iga och starka individer, förklarar han.

Alva, å andra sidan, minns hur hon satt vid skolbänken och läste om gudarna i grundskola­n.

– Jag gillade humorn, men också hur det inte verkade finnas några regler och begränsnin­gar för vad någon kunde åstadkomma – oavsett kön och storlek.

Alva berättar vidare:

– Ta guden Loke som exempel, som förvandlad­e sig till ett sto för att locka bort hästen Svadilfare. Detta för att förhindra att en jätte skulle få Solen, Månen och gudinnan Freja. Loke föder sen hästen Sleipner. Och ingen verkar ju ha tyckt att det var särskilt konstigt att byta kön eller att en man kan föda, och dessutom föda fram en annan art?

– Det känns som ett väldigt modernt och öppet synsätt för att vara så långt bak i tiden.

Inlednings­vis bodde paret tillsamman­s i en lägenhet i Göteborg. Men redan tidigt i parets förhålland­e drömde de om att komma bort från Göteborg, åtminstone mer ut på landet – mot stillheten och lägre puls.

För sex månader sedan deltog paret i det välkända amerikansk­a reality-programmet House hunter, som gör några programavs­tickare, varav en är internatio­nell – där de deltog.

Huset som slutligen valdes av paret är beläget i Lilla Edet, och sedan augusti förra året har de bott här.

– Vi trivs och det är härligt, inte minst för våra fyra hundar. Men målet är nog trots allt att vi om ett par år ska hitta en stuga som ligger lite mer avskilt, säger Robert.

Jag är uppväxt med att vi planterade heliga växter (taklök) på taken för att undvika blixtnedsl­ag för att de förknippas med åskguden Tor Robert Roeske

 ?? Bild: Maria Loewen ?? Alva Sales och amerikansk­e Robert Roeske tillsamman­s med sina fyra hundar: Hugo, Tjalve, Pakse och Isa.
Bild: Maria Loewen Alva Sales och amerikansk­e Robert Roeske tillsamman­s med sina fyra hundar: Hugo, Tjalve, Pakse och Isa.
 ??  ?? Ett runhalsban­d som alva bar på en av sina bilder på dejtingapp­likationen väckte roberts nyfikenhet. ”jag frågade ivrigt om hon också gillade nordisk historia, och det gjorde hon – fantastisk­t, tänkte jag”, säger robert.
Ett runhalsban­d som alva bar på en av sina bilder på dejtingapp­likationen väckte roberts nyfikenhet. ”jag frågade ivrigt om hon också gillade nordisk historia, och det gjorde hon – fantastisk­t, tänkte jag”, säger robert.
 ??  ?? Det finns flera detaljer i deras hem som faller i ögonen och styrker deras böjelse för vikingatid­en och fornnordis­ka historia. Men även en del tatueringa­r på deras kroppar bekräftar intresset.
Det finns flera detaljer i deras hem som faller i ögonen och styrker deras böjelse för vikingatid­en och fornnordis­ka historia. Men även en del tatueringa­r på deras kroppar bekräftar intresset.
 ??  ?? Robert driver en Facebook-grupp med 76 000 följare samt en Facebook-sida med 150 000 likes i den fornnordis­ka historians tecken.
Robert driver en Facebook-grupp med 76 000 följare samt en Facebook-sida med 150 000 likes i den fornnordis­ka historians tecken.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden