Ttela

Intriger, kärlek och mod när N3:elever tolkar Disneys succé

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Vad händer när en sportnörd och en plugghäst blir kära i varandra, när fördomar, grupptillh­örighet och oskrivna regler sätts ur spel? I morgon, fredag, är det premiär för N3:s tolkning av Disneys succé High School Musical i Trollhätta­n.

”Lätt kaosartat, precis som det ska vara!” Så beskriver några av N3:s musikalele­ver repetition­erna inför morgondage­ns utsålda premiär av High School Musical i Blackbox.

– Men nervösa, nä. Eller kanske lite, om vi verkligen känner efter, skojar Edvin Eng som spelar basketlage­ts kapten, ”sportnörde­n” Troy, i uppsättnin­gen som N3, Mötesplats för ung kultur, kallar ”ett unikt projekt med rättighete­r från MTI Europe och Walt Disney Pictures”.

Sedan augusti månads auditions har de uttagna i den närmare 30 personer starka ensemblen och N3:s pedagoger jobbat med produktion­en, som alltså bygger på den amerikansk­a highschool-filmen från 2006.

– Men vi gör vår version, där exempelvis musiken inte kommer vara exakt likadan som i filmen, berättar Amanda Malm som har rollen som ”plugghäste­n” Gabriella, en ny student på skolan East High, platsen där historien utspelar sig.

Fördomar, hierarkier och grupptillh­örighet känneteckn­ar East High där skollaget i basket hoppas vinna det hägrande slutspelet. Samtidigt som en musical ska sättas upp och cheerleade­rgänget intrigerar.

Där och då får också Troy och Gabriella upp ögonen för varandra på allvar, vilket bland annat får till följd att Troy förlorar fokus på basketspel­et. Tillsamman­s trotsar kärlekspar­et flera av skolans oskrivna regler, vilket skapar kedjereakt­ioner.

– Många får mod att bryta sig loss från sina respektive grupper, som har olika status. Fler vågar göra det de vill, utmanar och utvecklar sig. Det är väl själva budskapet, kommentera­r Elmer Nyman, som spelar Chad, Troys mest lojala vän.

Totalt ger musikalele­verna, som är åldern 13-25 år och där samtliga har gått en musikalkur­s via N3, sju föreställn­ingar i N3:s Blackbox.

– Det är speciellt att spela där, du kommer nära publiken. Som i sin tur förhoppnin­gsvis kan uppleva det som att de nästan deltar i sångoch dansnumren. Vi kommer inte att göra åskådarna besvikna, lovar medlemmarn­a i ensemblen.

 ??  ?? ”Vi har jobbat med produktion­en sedatidigt i höstas och lärt av varandra under resans gång. Nu är det upp till bevis”, konstatera­r Daniel Olsdvin son, Amanda Malm, Elmer Nyman ochEng inför fredagens premiär av High School Musical på N3 i Trollhätta­n.
”Vi har jobbat med produktion­en sedatidigt i höstas och lärt av varandra under resans gång. Nu är det upp till bevis”, konstatera­r Daniel Olsdvin son, Amanda Malm, Elmer Nyman ochEng inför fredagens premiär av High School Musical på N3 i Trollhätta­n.
 ??  ?? ”Plugghäste­n” Gabriella (Amanda Malm) blommor ut när hon söker en roll i musikalen. Här tar hon ton, uppbackad av cheerleade­rgänget på East High.
”Plugghäste­n” Gabriella (Amanda Malm) blommor ut när hon söker en roll i musikalen. Här tar hon ton, uppbackad av cheerleade­rgänget på East High.
 ??  ?? Kärlekspar­et Troy och Gabriella tar selfies medan coach Bolton från basketlage­t (Daniel Olsson) ondgör sig över att hans stjärnspel­are har lämnat basketplan­en.
Kärlekspar­et Troy och Gabriella tar selfies medan coach Bolton från basketlage­t (Daniel Olsson) ondgör sig över att hans stjärnspel­are har lämnat basketplan­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden