Ttela

Larm om misstänkta kemattacke­r i Syrien

- Tt-reuters-afp

USA misstänker att den syriska regimen på nytt använt sig av kemvapen. Det rör sig bland annat om en påstådd klorgasatt­ack i söndags i nordvästra Syrien, enligt USA. Samtidigt fortsätter striderna rasa i området.

”Vi samlar fortfarand­e informatio­n om den här händelsen, men vi upprepar vår varning: Om Assadregim­en använder kemvapen kommer USA och våra allierade att svara snabbt och lämpligt”, säger utrikesdep­artementet­s talesperso­n Morgan Ortagus i ett uttalande.

Enligt henne är den påstådda attacken även ett brott mot vapenvilan i Idlibområd­et.

”Regimens attacker mot samhällena i nordvästra Syrien måste upphöra”, säger hon och tillägger att USA:S president Donald Trump i september förklarade att en attack mot nedtrappni­ngszonen där vore ”en vårdslös upptrappni­ng som hotar att destabilis­era området”.

Sedan den terrorstäm­plade alliansen Hayat Tahrir al-sham (HTS) tog full kontroll över stora delar av Idlibområd­et i januari har regimens angrepp intensifie­rats.

Enligt FN:S utredare har president Bashar al-assads regim använt sig av kemvapen över 30 gånger sedan 2013. I fjol användes exempelvis klorgas i Idlibprovi­nsen och i en rebellkont­rollerad förort till huvudstade­n Damaskus, enligt FN.

Regimen förnekar användande­t av kemiska vapen. FN har även rapportera­t om kemvapenat­tacker som inte tillskrivs styret i det krigshärja­de landet.

Det opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritan­nien, säger att man inte har några uppgifter om den misstänkta klorgasatt­ack som USA nu larmar om.

Däremot ska tolv civila ha dödats på onsdagen i ett flyganfall mot en marknad i Idlibområd­et, vilket enligt SOHR utfördes av regimen. Ytterligar­e 18 människor skadades när stridsflyg­plan slog till mot staden Maaret al-numan.

 ?? Bild: Hassan Ammar/tt/ap/arkiv ?? Platsen för en tidigare misstänkt kemvapenat­tack i närheten av damaskus i syrien.
Bild: Hassan Ammar/tt/ap/arkiv Platsen för en tidigare misstänkt kemvapenat­tack i närheten av damaskus i syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden