Ttela

Alexander studerar politikers retorik

Men vilka är de viktigaste frågorna och vad säger politikern­a – egentligen? Det är något som Alexander Lissborg från Vargön studerar noggrant. Som retoriker tar han reda på hur politikern­a påverkar oss med sina ord.

- Madeleine Bäckman

Familj: Vilka är de viktigaste frågorna, hur och vad säger politikern­a egentligen? Alexander Lissborg med rötter från Vargön studerar detta lite extra inför Eu-valet.

Första gången som Alexander Lissborg kom i kontakt med retorik var när han lyssnade till Elaine Eksvärd under en föreläsnin­g på Birger Sjöberggym­nasiet. I samma veva fick han hennes bok ”Härskartek­niker”.

– Hon var så vass. Det var då jag tänkte ”det där skulle jag kunna hålla på med”, säger han.

Samtidigt fanns intresset för politik med på ett hörn. Men det skulle dröja ytterligar­e innan Alexander satsade på en framtid som retoriker. Efter några år som säljare efter studenten och ett halvår på resande fot tog han steget och hoppade på retorikpro­grammet på Södertörns högskola i Stockholm. En utbildning som skulle bana väg för honom.

– Det var betydligt mindre politik än vad jag hade önskat, skrattar han.

För ett år sedan tog han sin examen och kandidatup­psatsen handlade om politisk retorik, närmare bestämt demagogisk retorik.

– Jag undersökte Donald Trump och hur den retorik han använder sig av kan påverka ett demokratis­kt samhälle, förklarar han. Genom kandidatup­psatsen kom han i kontakt med Open Act, som är en ideell organisati­on som granskar det politiska samtalet och hur det påverkar vårt samhälle.

– Jag fick träffa deras grundare och fick titta på deras senaste granskning och bidra med retorisk teori. Det ledde till att de ville ha med mig inför riksdagsva­let.

Han berättar att under fjolårets valperiod var han med och analyserad­e 18 debatter.

– Det var spännande och jag var glad över att få hålla på med det. Att få göra något man brinner för och som verkligen kan gör skillnad.

Analyserna blev en del av den rapport som Alexander skapade tillsamman­s med Open Act och som senare skickades ut till professore­r, experter och journalist­er.

– Den fick bra respons och nu är jag med och analyserar inför Eu-valet – det politiska samtalet och politikern­as retorik, säger han och fortsätter:

– Man kommer fram till olika saker som kan hända beroende på hur man formulerar sig, att det till exempel kan medföra en ”vi mot dem”-känsla mot människor som flytt till Sverige. Det gäller att inte tala för generellt om människor om man vill hålla samman ett samhälle.

– Men det är inte bara politikern­a som måste skärpa sig. Även de som ställer frågorna.

Alexander förklarar vidare att han tillsamman­s med Open Act studerat tidigare analyser och tittat på utveckling­en gällande den retorik som politiker använt sig av sedan 2008.

– Det har resulterat i att hatet mellan grupper har ökat och det finns många länder där det har gått betydligt längre än vad det har gjort här.

Han fortsätter: – Upplösning­en av blocken kan leda till att de två konservati­va partierna drar in en hårdare retorik för att man ser att det går hem.

Han poängterar varför organisati­onen han arbetar tillsamman­s med är så betydelsef­ull:

– Det som håller på att hända är farligt. Det borde göras mer retoriska studier och analyser. Vi vill uppmana politiker att tänka på hur de uttrycker sig. Vi vill ha metadiskus­sioner om det politiska klimatet. Jag tycker att det är viktigt.

I nuläget driver Alexander

en konsultver­ksamhet inom kommunikat­ion.

Vid sidan av arbetet ägnar han mycket tid åt retoriken och Open Act. Men drömmen att få ägna sig åt det på heltid.

– Jag vill att organisati­onen ska växa, skriva debattarti­klar om politisk retorik och arbeta för organisati­oner som strävar efter samma mål som jag.

Men du vill inte bli politiskt aktiv?

– Nej, jag vill stå utanför och vara en del av de som granskar.

– Men det har alltid funnits politiska åsikter i mitt hem, i synnerhet från min pappa. Men jag är mer intressera­d av den politiska retoriken än politiken i sig. När det kommer till politik är jag insatt på riksnivå, men har egentligen ytterst lite koll på hur det ser ut på kommunal nivå. Om du skulle ge ett råd till de som ännu inte hunnit rösta i Eu-valet – vad skulle det vara?

– Man ska tänka till, trots att man kanske redan har en stark partitillh­örighet och titta på hur den personen man sympatiser­ar med och uttrycker sig.

– Till exempel, vad gör det om man använder ordet ”flyktingvå­g” för att beskriva en flyktingst­röm? En våg är något okontrolle­rat som sköljer in. Det gäller att se över metaforern­a. De skapar bilder i huvudet och är inte alltid så positiva.

 ??  ??
 ??  ?? Alexander Lissborg, från Vargön, bor i dag i Stockholm, och ser det som en bra plattform för hans framtidsut­sikter inom retoriken.
Alexander Lissborg, från Vargön, bor i dag i Stockholm, och ser det som en bra plattform för hans framtidsut­sikter inom retoriken.
 ?? Bild: Madeleine Bäckman ??
Bild: Madeleine Bäckman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden