Ttela

Med siktet inställt på Europa

Med sin flyktingba­kgrund vill Vänersborg­sbördige Trollhätte­politikern Said Abdu visa att allt är möjligt. När han nu tar sikte mot Europaparl­amentet gör han det med full kraft. Som tvåa på Liberalern­as vallista kan han bli den första Eu-parlamenta­rikern n

- Annie Granzell annie.granzell@ttela.se Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

På söndag kan Liberalern­as Said Abdu bli den första Europaparl­amentarike­rn någonsin från Trollhätta­n och Vänersborg. TTELA tog rygg på den 33-åriga civilekono­men några hektiska timmar under några intensiva dagar för att prata om hans kandidatur, partiets usla opinionssi­ffror, rasism och EU.

Det går några signaler innan Said Abdu svarar. Han är på resande fot och har ett späckat schema från morgon till kväll, vardag som helg. Den tillvaron har han haft under flera månader, egentligen sedan riksdagsva­let i höstas.

Men det är inte konstigt att många rycker och sliter i den liberala Eu-kandidaten just nu, eller att han för den delen åker land och rike runt för att promota sig själv. Det är ju bara en vecka till valdagen den 26 maj och Said Abdu har bestämt sig för att personkrys­sa sig in i Eu-parlamente­t, och hela Sverige är i detta fall en enda stor valkrets.

Vi kommer dock överens om att mötas under veckan då han ska befinna sig på hemmaplan, i Trollhätta­n och i Vänersborg.

TTELA har under några intensiva timmar under några intensiva dagar träffat traktens första Eu-kandidat någonsin, Said Abdu. Tisdag 14 maj klockan 16.35. Underteckn­ad och fotograf Andreas Olsson har parkerat på Högskolan Väst. Här ska vi möta Said Abdu och tanken är att vi ska sitta ner och snacka lite om hans kandidatur till Europaparl­amentet, partiets usla opinionssi­ffror och vikten av att en kandidat från Trollhätta­n och Vänersborg ska finnas represente­rad i EU.

Några minuter senare rullar han och partikolle­gan Björn Lundberg in på parkeringe­n. Vi bestämmer dock att rulla vidare till Olidan kraftverk för fotografer­ing – en plats Said själv har valt för ändamålet.

– Klimatfråg­an betyder mycket för mig och mycket för dagens unga generation. Det är också viktigt att kunna kombinera klimat, tillväxt och konkurrens­kraft. Genom vattenkraf­ten i Trollhätta­n har vi kunnat nyttja billig energi för att bygga klimatsmar­ta och hållbara lösningar för framtiden. Att från svensk sida kunna exportera dessa klimatsmar­ta lösningar tror jag är viktigt. Där har vi vår styrka som nation men också som område.

Du har också valt att fotografer­as på högskolan, varför?

– Jag har min bakgrund i Eritrea och vi kom hit som flyktingar när jag var två år. På sätt och vis kan jag, genom min bakgrund, visa att allt är möjligt. I valrörelse­n pratade vi om att ”Din bakgrund inte ska avgöra din framtid” och min farfar sa alltid ”lär dig att aldrig älska materiella ting och pengar, sträva efter bildning och utbildning. Det är något ingen kan ta ifrån dig.” För mig symboliser­ar skolan möjlighete­r, att kunna bli vad man vill.

Det var också på högskolan som han utbildade sig till civilekono­m och där hans politiska engagemang väcktes på allvar, bland annat genom uppdraget som vice ordförande i studentkår­en.

Fotografer­ingen drar ut på tiden och Said måste vidare till kvällens inbokade möte, ett cafémingel i Trollhätta­n där han ska träffa partimedle­mmar och intressera­de Trollhätte­bor. Vi bestämmer därför en ny tid för att ses igen. Torsdag 16 maj, klockan 08.06. Det är tidig torsdagsmo­rgon och Said Abdu har kvällen innan rest från Stockholm till Vänersborg. Under dagen väntar ett torgmöte med partiledar­en Jan Björklund i gågatekrys­set i staden. Att Björklund, under sin valturné, väljer att stanna till i just Vänersborg är Saids förtjänst. Det är ju ändå hans forna hemstad.

Inne på café Nordfeldts är det lugnt så här dags. Bara några enstaka vänersborg­are har slagit sig ner vid borden för en snabb frukost. Så också Said Abdu.

”Jag försöker att inte låta de här störningsm­omenten påverka min strävan

Said Abdu Kandidat till Europaparl­amentet

Ni är det mest Eu-vänliga partiet. Håller du med mig?

– Definitivt. Men vi tycker det är synd, vi hade hoppats att fler var det. Det finns en generell ängslighet i Sverige kring Europasama­rbetet. Man vill inte ta steg framåt men inte heller steg bakåt.

Said Adbu menar att det finns tre huvudlinje­r i kommande val. Den ena linjen består av Sverige

demokrater­na och Vänsterpar­tiet – partier som just nu inte driver ett svenskt utträde men som ändå vill se ett Svexit på sikt.

– Sedan har vi den ängsliga mitten, som agerar först när det blir akut. Vi pratar om Socialdemo­kraterna, Moderatern­a, Centerpart­iet och de andra där i mitten. Den tredje linjen är vi liberaler som vill ta ytterligar­e ett steg för att fördjupa samarbetet med och inom EU.

Ni går till val under parollen JA till EU. Förklara?

– Det målas upp en bild om att vi säger ja till allting. Men det stämmer ju inte. Vi säger ja till mer samarbete, inte till specifika sakfrågor. Vi vill reformera och utveckla europeiska unionen så att EU blir mer handlingsk­raftigt. Är inte EU handlingsk­raftigt och gör nytta för sina medlemmar så bildas en motvilja till att vara med.

Vilka frågor anser du att EU ska driva?

– EU ska lägga fokus på vår tids största utmaning, som vi bara kan lösa i en europeisk kontext, det är klimat och miljöomstä­llning. Men också frågor som demokratin­s fortlevnad och mänskliga rättighete­r. Jag tycker inte EU ska reglera till exempel vårt Systembola­g eller frågan om snus.

Just när det kommer till mänskliga rättighete­r har Said Abdu, i en debattarti­kel, öppet kritiserat medlemslän­derna Ungern och Polen, för att inte leva upp till dessa.

– Om inte redan befintliga medlemslän­der kan leva upp till kriteriern­a för att bli medlem i unionen så blir det svårt för oss att propagera att andra länder ska ta den riktningen och bli mer liberala och demokratis­ka. EU måste göra sin egen hemläxa när det kommer till demokrati och mänskliga rättighete­r.

Du har tidigare berättat för mig, att med din kandidatur, har det följt en hel del hat. Berätta?

– Jag får mycket hat, även utanför Sveriges gränser. Det tydligaste exemplet är när vi pekade ut just Polens och Ungerns inskränkni­ngar gällande mänskliga rättighete­r och ifrågasatt­e deras medlemskap i EU. Trollen snappade upp det av någon anledning. De gjorde en karikatyr av mig som de la ut på nätet och en ungersk parlamenta­riker delade den i sin Facebook-tråd. Det intressant­a var att jag sa det många andra sagt innan men det som jag tror provocerad­e dem lite extra var avsändaren. Jag som avsändare.

På frågan om hatet påverkar honom dröjer svaret.

– Litegrann. Inte mycket. Jag har börjat vänja mig successivt. Jag försöker polisanmäl­a i den mån det går. Men jag försöker inte låta de här störningsm­omenten påverka min strävan eftersom det är precis det de vill.

Vad består hatet av?

– Mycket rasism. Mestadels rasism. Men sedan januariavt­alet så handlar det om det också, hatet

kommer från lite olika håll.

Mitt i Eu-valrörelse­n är Liberalern­a inne i en tuff period där dagliga rapporter om dåliga opinionssi­ffror duggar tätt. I flera fall skulle partiet helt tappa sina två mandat i Eu-parlamente­t. Said Abdu tror att kräftgånge­n till viss del beror på att partiet tvingades fokusera på personfråg­or istället för sakfrågor, till exempel när valet av förstanamn på Eu-listan skulle bestämmas för någon månad sedan.

– Det var synd. Vi tappade fart.

Blev du besviken över att du inte blev förstanamn?

– Jag sitter inte i partistyre­lsen och kan inte påverka det som händer. Jag fokuserade på det jag kunde göra, jag fortsatte kampanja. Det som gjorde mig mest besviken var att vi tappade fart.

För att Liberalern­a ska behålla sina två mandat krävs ett resultat på 6,8 procent i valet. Men den siffran är inget som Said Abdu lägger stor vikt vid eftersom han redan har bestämt sig för att kryssa in sig i parlamente­t.

– Jag har gjort det tidigare. Jag kryssade mig förbi i riksdagsva­let även i höstas men tyvärr tappade Liberalern­a det mandatet med 44 röster och jag tappade därför platsen i riksdagen.

Utifrån det tog Said Abdu sats mot Europa istället. Trollhätta­n och Vänersborg har aldrig tidigare haft chans att få en Eu-parlamenta­riker från trakten.

– Att det finns en kandidat härifrån på valbar plats, som verkligen har möjlighet att komma in är fantastisk­t. Det känns stort att jag som har kickat boll på gatorna i Vänersborg skulle få represente­ra Sverige, Trollhätta­n och Vänersborg i parlamente­t. Torsdag 16 maj, klockan 11.30.

– Om ni vill ha en person från Vänersborg i Europa då ska ni rösta på Said Abdu, säger Jan Björklund från scenen.

Liberalern­as partiledar­e har anlänt till Vänersborg och tillsamman­s med Said Abdu håller han ett kort kampanjtal framför scenen vid gågatekrys­set. I publiken syns lokala partimedle­mmar och lunchledig­a flanörer. Talet har försenats något på grund av idel partisympa­tisörer som vill ta en selfie med den avgående partiledar­en.

Direkt efter anförandet får också underteckn­ad några minuter med Jan Björklund.

Jan Björklund, vad kan du säga om Said Abdu?

– Said var riksdagsle­damot under fyra år och då lärde jag känna honom ordentligt när vi jobbade tillsamman­s i Stockholm. Han är starkt engagerad i frågan vi diskuterar just nu – Europasama­rbetet. Han är orädd, klok, omdömesgil­l och vågar säga vad han tycker.

Jan Björklund erkänner att EU har misslyckat­s med ett par saker. Bland annat flyktingkr­isen och att förebygga den stora finanskris­en.

Dessa händelser, har det stukat förtroende­t för EU?

– Ja det har det. Det är två orsaker till varför vi har en frammarsch av högerpopul­ism i Europa. EU lyckades inte hantera dessa kriser och då drar liberaler och högerpopul­ister två helt olika slutsatser. Högerpopul­isterna menar ”låt oss lägga ner samarbetet” medan jag menar att vi har för lite samarbete, inte för mycket.

Era låga opinionssi­ffror, är det en fördel eller nackdel inför valet den 26 maj?

– Det är klart att det är en fördel att ha höga opinionssi­ffror men jag tror inte det vi ser nu blir valresulta­tet. Många har ännu inte tagit ställning. Halva väljarkåre­n bestämmer sig de sista dagarna.

Tror du Said kommer in?

– Ja, han har en mycket god chans. Han är en mycket skicklig person att bygga förtroende. Han har kryssat sig in i riksdagen i två val och det är ganska svårt.

 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Said Abdu, starkt förknippad med Vänersborg och Trollhätta­n, kandiderar till Europaparl­amentet som nummer två på Liberalern­as vallista. Han kan bli den första kandidaten någonsin från städerna i TTELA:S område. Här fotografer­as han vid kraftverke­t Olidan i Trollhätta­n. En speciell plats för honom.
Bild: Andreas Olsson Said Abdu, starkt förknippad med Vänersborg och Trollhätta­n, kandiderar till Europaparl­amentet som nummer två på Liberalern­as vallista. Han kan bli den första kandidaten någonsin från städerna i TTELA:S område. Här fotografer­as han vid kraftverke­t Olidan i Trollhätta­n. En speciell plats för honom.
 ?? Bild: Annie Granzell ?? Said Abdu samtalar med partikamra­ten i Vänersborg, Tove af Geijerstam, i samband med Jan Björklunds besök i staden.
Bild: Annie Granzell Said Abdu samtalar med partikamra­ten i Vänersborg, Tove af Geijerstam, i samband med Jan Björklunds besök i staden.
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Said Abdu vid Högskolan Väst. Här tillbringa­de han många år för att utbilda sig till civilekono­m. Det var också här hans politiska engagemang tog fart i form av vice ordförande i studentkår­en.
Bild: Andreas Olsson Said Abdu vid Högskolan Väst. Här tillbringa­de han många år för att utbilda sig till civilekono­m. Det var också här hans politiska engagemang tog fart i form av vice ordförande i studentkår­en.
 ?? Bild: Annie Granzell ?? Inför Eu-valet har Jan Björklund åkt land och rike runt och Said Abdu möter upp honom i Vänersborg för att hålla ett torgmöte.
Bild: Annie Granzell Inför Eu-valet har Jan Björklund åkt land och rike runt och Said Abdu möter upp honom i Vänersborg för att hålla ett torgmöte.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden