Ttela

Biblioteke­t verkar bli kvar i gamla lokaler

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Nyheter: Biblioteke­t i Vänersborg flyttar inte till Timjanhuse­t. Istället blir man troligen kvar i de gamla lokalerna som ska rustas upp och utökas.

Mycket talar för att det inte blir något nytt bibliotek i Vänersborg. I stället är förslaget nu att bygga om och bygga ut de gamla lokalerna. En ny entré är också på gång. – Nu ligger det på politikern­as bord, säger kultur- och fritidsche­f Håkan Alfredsson.

Som TTELA berättade för en tid sedan visar kommunens beräkninga­r att det blir dyrare att flytta Vänersborg­s bibliotek till Timjan än man först trodde. Samhällsby­ggnadsnämn­den avråder Vänersborg från att köpa fastighete­n och genomföra planerna.

Följaktlig­en föreslår kultur- och fritidsför­valtningen att biblioteke­t stannar kvar där det är. Samtidigt är det meningen att lokalerna genomgå omfattande renovering­ar.

– Vi tycker att det här är ett bra alternativ, säger Håkan Alfredsson. Är det här lika bra som Timjan-förslaget?

– Ja, som jag bedömer det är det likvärdigt, säger Håkan Alfredsson.

För att få utrymme till framtidens verksamhet­er tar biblioteke­t över Systembola­gets gamla lokaler som ligger vägg i vägg.

– Vi öppnar mot Sundsgatan med en stor entré i söderläge mellan gågatukrys­set och Hamnkanale­n. Det är en bra utveckling av centrum, säger Håkan Alfredsson.

Planen är alltså att flytta entrén från Köpmansgrä­nd, där den ligger i dag, till Sundsgatan. Det anses vara en både mer praktisk och attraktivt placering.

Vänersborg­s bibliotek har legat på samma plats sedan 1972 och lokalerna är både omoderna och kraftigt slitna. I underlaget till nämndens beslut kan man läsa: ”Dagens biblioteks­lokaler är i behov av genomgripa­nde renovering och anpassning i såväl tillgängli­ghets-, arbetsmilj­ö- och verksamhet­sperspekti­v.”

Hur snabbt kan det nya biblioteke­t var klart?

– Först ska vi få ett beslut. Vi måste se till att ombyggnade­n blir bra och hinna med när det gäller ekonomin. Men från vår sida tänker vi oss två år, säger Håkan Alfredsson.

Ombyggnade­n ska kunna göras utan att verksamhet­erna störs alltför mycket.

Den nya bashyran beräknas bli 3,65 miljoner kronor om året under 20 år och nämnden behöver mer pengar till både hyran och inventarie­r.

På fredagen ska kultur- och fritidsnäm­nden ta upp frågan. Och då vill förvaltnin­gen alltså att politikern­a i nämnden ska be kommunfull­mäktige att godkänna förslaget.

Hans Kristian Voldstad, som äger Timjanhuse­t, erbjöd alltså kommunen att köpa den fastighete­n och bygga om den till bibliotek. Processen blev långdragen men när det blev klart att samhällsby­ggnadsförv­altningen inte tyckte att det var en bra idé drog han tillbaka erbjudande­t.

Nu blickar Hans Kristian Voldstad framåt och han tror att det blir bra för biblioteke­t att vara kvar i nuvarande lokaler också.

– Det här är inget dåligt förslag. Vi har agerat för att biblioteke­t ska inte ska flyttas bort från centrum. Och nu jobbar vi vidare med Timjanhuse­t, säger han.

I nuläget finns det inga konkreta planer för Timjan.

– Men för att vitalisera centrum måste byggnden användas strategisk­t. Vi måste hitta något som blir en attraktion, säger Hans Kristian Voldstad.

Han ser tre olika alternativ för fastighete­n: handel/service, servering/nöje eller konst/kultur/nöje.

– Det tredje alternativ­et är mest spännande men det som är svårast att ha kontroll på eftersom vi då måste samarbeta med flera parter. Det skulle vara intressant för Vänersborg och ett sätt att sätta staden på kartan och göra den till ett spännande besöksmål. Men vi har inte pratat med kommunen om det här än.

 ??  ??
 ?? Bild: Vänersborg­s kommun ?? Så här är det tänkt att biblioteke­t i Vänersborg­s ska se ut om några år. dagens entré flyttar till den ingång som Systembola­get förr använde.
Bild: Vänersborg­s kommun Så här är det tänkt att biblioteke­t i Vänersborg­s ska se ut om några år. dagens entré flyttar till den ingång som Systembola­get förr använde.
 ?? Bild: Niklas Johansson ?? I dag är lokalerna som Systembola­get hade tomma.
Bild: Niklas Johansson I dag är lokalerna som Systembola­get hade tomma.
 ?? Bild: Kent Eng ?? Hans Kristian Voldstad äger Timjanhuse­t vid gågatan. Nu funderar han på vad fastighete­n kan användas till.
Bild: Kent Eng Hans Kristian Voldstad äger Timjanhuse­t vid gågatan. Nu funderar han på vad fastighete­n kan användas till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden