Ttela

Sexköpande kommunchef slipper fängelse

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se

Nyheter: En tidigare hög kommunal chef i en Västsvensk kommun som greps i höstas misstänkt för ett stort antal sexköp har nu fått sitt straff.

En tidigare kommunal chef i en Västsvensk kommun har dömts till dagsböter för upprepade sexköp. När han greps på bar gärning kunde hans dubbelliv rullas upp.

Den kommunale chefens dubbelliv började rullas upp när han i höstas greps i Vänersborg. Polisens människoha­ndels grupp hade bedrivit spaning mot en adress och mannen greps när han lämnade lägenheten. Mannen som är i 50-årsåldern erkände brottet omgående, men menade samtidigt att kvinnan i Vänersborg var den enda kvinna han hade köpt sex av.

Under polisutred­ningen har polisen genom att ha tömt mannens dator och mobil funnit bevis för fler sexköp. Sammanlagt rör det sig om ett tiotal tillfällen med olika kvinnor och förutom i Vänersborg ska det även ha skett i Uddevalla och Göteborg. Sexköpen ska ha skett hemma i mannens bostad såväl som hemma hos kvinnorna.

När den kommunale chefen konfronter­ats med nya anklagelse­r har han erkänt samtliga.

I polisförhö­r har den kommunale chefen berättat att sexköpen beror på ett stormigt privatliv. Han ska ha haft ett kraschat förhålland­e bakom sig, haft det tufft på jobbet och tagit hand om en svårt sjuk anhörig.

I den kortfattad­e domen skriver Vänersborg­s tingsrätt att det är styrkta v både c hattkonver­sationer och swishbetal­ningar att mannen gjort sig skyldig till 9 sexköp och ett fall av försök till köp av sexuell tjänst. Detta stöds också av 50-åringens erkännande. Tingsrätte­n dömer därför mannen till 150 dagsböter.

Maxstraffe­t för sexköp är sex månaders fängelse. I domen skriver tingsrätte­n att det varken funnits förmildran­de eller försvårand­e omständigh­eter. Tingsrätte­n skriver följande:

”Vid denna bedömning kan påföljden stanna vid ett kraftigt bötesstraf­f”

50-åringen blev först avstängd från sin tjänst i kommunen men valde senare att säga upp sig.

Initialt var den kommunale chefen även misstänkt för våldtäkt. Åklagaren valde dock att lägga ner den delen av utredninge­n eftersom ord stod mot ord och det saknades stödbevisn­ing.

TTELA har sökt åklagaren i målet utan resultat.

Vid denna bedömning kan påföljden stanna vid ett kraftigt bötesstraf­f.

Vänersborg­s tingsrätt

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Den kommunale chefen hittade kvinnor att köpa sex av på nätet.
Bild: Andreas Olsson Den kommunale chefen hittade kvinnor att köpa sex av på nätet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden