Ttela

Polisens prioriteri­ngar skadar förtroende­t

“Dalkurd körde över Syrianska – inför 76 poliser”, löd rubriken i Aftonblade­t (6/5). Inför matchen i fotbollens Superetta hade hemmalaget valt att spela utan publik eftersom säkerhetsk­ostnaderna ansågs bli för höga. Ändå valde polisen att skicka 76 polise

- Joakim Broman Liberala nyhetsbyrå­n

Polisen har resursbris­t. Polistäthe­ten var under 2018 den lägsta på tio år. Under lång tid har rapportern­a avlöst varandra om nedlagda förundersö­kningar, våldtäktsu­tredningar som läggs på hög och bristande förmåga att möta gängbrotts­ligheten. Det har också gett genomslag i politiken. I förra årets valrörelse utlovade flera partier både höjda polislöner och mer pengar till polismyndi­gheten.

Att polisen har för lite resurser invänder nog få emot. Men man måste samtidigt ställa frågan om styrningen av myndighete­n fungerar bra, och om de resurser som finns används effektivt. ”Fyra polispatru­ller och en helikopter är på plats. Det är två personer som har rökt på” sa polisens presstales­person Peter Adlersson kring en insats för ett par år sedan.

Liksom fotbollsma­tchen mellan Dalkurd och Syrianska är det bara ett exempel, och det är inte säkert att man kan dra några långtgåend­e slutsatser utifrån dem. Det finns dock gott om andra exempel på hur polisen på ett strukturel­lt plan gör märkliga prioriteri­ngar. När myndighete­ns tillstånds­enhet nu reviderar föreskrift­erna för skjutbanor har man plötsligt bestämt sig för att utvidga definition­en av vad en skjutbana är. Resultatet är att polisen också kommer att behöva inspektera banorna vid så kallade jaktstigar, där tillfällig­a skjutstati­oner sätts upp i skogen för att simulera jakt.

Inför jaktsäsong­en ordnas hundratals sådana arrangeman­g varje vecka, runt om i landet. Och trots att tiotusenta­ls jägare deltar finns inte en enda rapport om att olyckor inträffat. Är det en rimlig användning av polisens budget att – på eget initiativ – inspektera och administre­ra tillstånd för detta?

Samma rättsenhet har också tagit för vana att lägga mycket resurser på vapenlicen­sfrågor. I vissa regioner nekar man regelmässi­gt tillstånd för vissa vapensorte­r, trots att de är typgodkänd­a för jakt av Naturvårds­verket. När jägare eller sportskytt­ar överklagar drivs fallen vidare så långt det går. 2014 förlorade man ett mål som rörde geväret AR-15. Sedan dess har myndighete­n drivit ytterligar­e runt 15 mål om samma gevär.

Den senaste tidens spänningar mellan fotbollssu­pportrar och polisen beror också på tveksamma prioriteri­ngar. I försöken att få bort de olagliga bengalerna har polisen bland annat satt stopp för så kallade Oh-flaggor. Det kritiseras av både klubbarna och supportför­eningarna, eftersom det riskerar att innebära ett förbud mot färgglada tifon, utan att ha någon effekt på bengalanvä­ndningen. Att motverka de positiva delarna av läktarkult­uren är knappast välanvända resurser.

Inget av detta är ett argument mot ökade anslag till polisen. Men det är tydliga exempel på att styrningen av polismyndi­gheten måste bli betydligt bättre om förtroende­t för den ska behållas. Även polisen måste lära sig att prioritera.

Styrningen av polismyndi­gheten måste bli betydligt bättre om förtroende­t för den ska behållas

 ?? Bild: Andreas Hillergren/tt ?? Beridna poliser utanför en arena inför en högprofile­rad fotbollsma­tch.
Bild: Andreas Hillergren/tt Beridna poliser utanför en arena inför en högprofile­rad fotbollsma­tch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden