Ttela

Karin Pihl: Datainspek­tionens dumheter måste stoppas

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

Den som kör till jobbet i Stockholm eller Göteborg en vanlig morgon kommer att registrera­s. De två största städerna använder trängselsk­att för att försöka minska bilåkandet. En kamera scannar av bilens registreri­ngsskylt som körs mot vägtrafikr­egistret. Fordonets ägare får sedan en räkning hem.

Många stör sig på biltullarn­a, men det har snarare att göra med avgiften än med det faktum att bilens nummerplåt fotas av en kamera. När trängselsk­atterna infördes hade Datainspek­tionen, den myndighet som arbetar för att värna människors integritet, förvisso några invändning­ar. Men det rörde främst behandling­en av personuppg­ifter och hur lång tid föraren ska få på sig att betala.

Att ens bil fotas är dock inget problem för Datainspek­tionen – i alla fall när det gäller skatt för bilpendlar­e. Annat gäller integritet­en för tungt kriminella som vill föra stöldgods, knark och vapen in eller ut ur Sverige. Tullverket har tillgång till kameror som kan avläsa bilarnas registreri­ngsskyltar för stoppa misstänkta fordon. Men tekniken används inte, eftersom Datainspek­tionen anser att det kränker integritet­en. ”Det är jättemånga människor som kommer att bli filmade”, säger Linda Olander, jurist på myndighete­n (SR 14/5). Nu måste tulltjänst­emännen själva scanna av trafikflöd­et med blotta ögat och försöka memorera misstänkta nummerplåt­ar.

Det är inget annat än galenskap. Det handlar inte om att fota ansikten, utan om att scanna av registreri­ngsskyltar. Vapen flödar in i Sverige, men bara en bråkdel stoppas. Likaså har knarksmugg­lingen, som fungerar som en bas för den undre världen och är starkt kopplad till annan form av kriminalit­et, ökat. Utflödet av illegala varor över gränsen är också stort. Hälften av alla bostadsinb­rott i Sverige begås av utländska ligor. Människors tv-apparater, smycken och andra dyrbarhete­r försvinner ut ur landet och säljs i Östeuropa, Georgien och Armenien. Tullen står handfallen.

Jättemånga människor – eller rättare sagt, jättemånga registreri­ngsplåtar, eftersom det är det kamerorna fokuserar på – blir fotade på väg till jobbet varje dag. Om det är godtagbart att fota plåten för att minska trängseln borde det inte vara några problem att göra samma sak för att minska dödsskjutn­ingarna, drogförsäl­jningen och för att stoppa inbrottsli­gorna. Att någon länsar ens hem på värdesaker eller säljer knark utanför porten är en större integritet­skränkning än att Tullverket fotar bilens registreri­ngsskylt när man åker över Öresundsbr­on.

Tullen har överklagat förbudet. Förhoppnin­gsvis stoppas Datainspek­tionens dumheter.

Vapen flödar in i Sverige, men bara en bråkdel stoppas

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden