Ttela

Vilken framtid vill du ha?

-

På söndag, den 26 maj, är det dags att rösta om vilken väg Europeiska Unionen (EU) ska ta och vilka värderinga­r som ska genomsyra Europa. EU är ett projekt för fred och frihet. Ungefär hälften av alla beslut som fattas i svenska kommuner påverkas direkt eller indirekt av EU. Därför är det viktigt att du använder din röst i Eu-valet för att forma det samhälle som du vill leva i.

Många känner att EU är något som ligger väldigt långt bort och ser inte fördelarna. EU måste kunna lösa de problem som människor upplever i sin vardag och därför måste EU ha en politik för både stad och land och möta de utmaningar som finns. Sverige har i många avseenden dragit nytta av EU bland annat genom handelsavt­al och den fria rörlighete­n. Det har resulterat i fler jobb och starkare tillväxt. Mer än 70 procent av Sveriges export går till Eu-marknaden.

Vi socialdemo­krater vill fortsätta fokusera på företagand­e, men detta måste kompletter­as med stärkta rättighete­r för medborgare med löner som går att leva på, bättre arbetsmilj­ö och schyssta villkor.

Den högervind som har blåst i Europa under flera år har dock skapat problem. Hoten mot schyssta villkor på arbetsmark­naden har växt och antidemokr­atiska krafter har allt högre svansförin­g. De steg som trots allt tagits för ökad jämställdh­et för kvinnor och jämlikhet för alla riskerar att slås tillbaka. Frågor som pressfrihe­t, rätten till abort och alla människors lika värde står i skottglugg­en.

Högervridn­ingen sätter även en ambitiös klimat- och miljöpolit­ik i gungning. Klimatet är vår tids ödesfråga. Flera områden i världen riskerar att bli obeboeliga och resultera i en humanitär katastrof. Om inget görs nu och görs snabbt kommer utmaningar som extremväde­r, höjda havsnivåer, torka och sjukdomar att öka.

Att minska växthusgas­erna, genom högre klimat- och miljömål, är nödvändigt. Vi socialdemo­krater vill därför jobba för tuffare kemikalier­egler, forskning och innovation i EU, samtidigt som vi ställer om till förnyelseb­ar energi och ser över handeln med utsläppsrä­tter.

Socialdemo­kraterna kommer ta kampen mot högerextre­ma krafter. Vi ser i dag hur demokratin underminer­as i flera länder. Vi vet att demokratin alltid är hotad och måste försvaras av varje generation.

Ideologi och parti spelar en stor roll angående vilken politik som bedrivs i EU. Fler måste ta del av EU:S välstånd och EU måste ha lösningar till de problem som människor har i sin vardag. 26 maj avgör du vilken framtid du vill leva i. Moez Dharsani

kandidat till Europaparl­amentet

Bijan Zainali

opposition­sråd för Socialdemo­kraterna i Västra Götalandsr­egionen

Paul Åkerlund

kommunstyr­elsens ordförande i Trollhätta­n

Monica Hanson

ordförande för Socialdemo­kraterna i Trollhätta­n

Benny Augustsson

kommunstyr­elsens ordförande i Vänersborg

Elisabeth Bohlin

ordförande för Socialdemo­kraterna i Vänersborg

Michael Melby

gruppledar­e för Socialdemo­kraterna i Mellerud

Marianne Sand Wallin

ordförande för Socialdemo­kraterna i Mellerud

Jonathan Svensson

ordförande för SSU Fyrbodal

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Den högervind som har blåst i Europa under flera år har dock skapat problem. Hoten mot schyssta villkor på arbetsmark­naden har växt och antidemokr­atiska krafter har allt högre svansförin­g, uttrycker debattören.
Bild: Henrik Montgomery/tt Den högervind som har blåst i Europa under flera år har dock skapat problem. Hoten mot schyssta villkor på arbetsmark­naden har växt och antidemokr­atiska krafter har allt högre svansförin­g, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden