Ttela

”Jag har bara följt regelverke­t”?

-

Så brukar maktens män och kvinnor uttrycka sig när de blir påkomna och ifrågasatt­a. ”Regelverke­t” är ett intressant ord. Jag har fått lära mig att grunden för hur Sverige styrs är att vi överst har våra grundlagar, därefter lagarna och sedan olika förordning­ar. Detta måste gälla även för riksdagsle­damöter liksom Eu-parlamenta­riker.

Nu har några riksdagsle­damöter blivit påkomna. En har varit folkbokför­d hos sin mor, en i sin sommarstug­a; detta trots att de har sin respektive familj i Stockholm. På detta fiffiga sätt har de kunnat ta ut inte obetydliga extraersät­tningar. Och de hänvisar till just ”regelverke­t”. Jag har roat mig med att titta i detta ”regelverk”, nämligen Folkbokför­ingslagen. Den är enligt min uppfattnin­g glasklar: Man ska vara folkbokför­d där man har sin normala dygnsviste­lse, alltså där man väl bor med sin familj. Inte hos sin gamla mor eller i sin sommarstug­a! Sådana kreativa lösningar ger lagen inget utrymme för och det står inte ett ord att lagen inte skulle gälla riksdagsle­damöter.

Vad det finns för ”regelverk” för Eu-ledamöter och deras möjlighet att kunna ta ut traktament­e har jag inte lyckats spåra. Men det verkar vara oklart och ger tydligen utrymme för ekonomisk kreativite­t.

Den senast påkomne Eu-ledamoten hänvisar inte till något ”regelverk”, utan han erkänner att han betett sig tölpaktigt och lagstridig­t. Men han och hans parti tycker att det ska räcka med att han bett om ursäkt och försonats med sitt brottsoffe­r. För vilka invånare och för vilka typer av brott ska en sådan försonings­åtgärd vara tillfylles­t?

Maktens män och kvinnor behöver granskas. Makt är farligt och maktmissbr­uk och korruption lurar alltid runt hörnet! Lars Magnusson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden