Ttela

Politikern­a backar – översyn ska göras 2021

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se

Efter ett par veckor av oro bland patienter och vårdgivare har hälso- och sjukvårdss­tyrelsen i Västra Götalandsr­egionen nu fattat beslut om att slopa förslaget som skulle innebära ändrade kompetensk­rav i diabetesvå­rden.

Förslaget innebar att man i kravoch kvalitetsb­oken (som kallas kokboken) för vårdcentra­ler skulle ta bort kraven på att patienter ska ha tillgång till medicinsk fotvård och diabetessj­ukskötersk­or. Redan innan mötet i onsdags sa hälso- och sjukvårdss­tyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) att han inte trodde att förslaget skulle gå igenom.

– Vårt beslut blev att inte förändra de skrivninga­rna. Det som gäller nu kommer även gälla 2020. Däremot sa vi att det kan finnas anledning att se över totalt sett vilka kompetensk­rav som finns och varför, säger Jonas Andersson efter mötet.

Sedan tidigare har nämligen hälsooch sjukvårdss­tyrelsen bestämt att det ska göras en större översyn av kokboken inför 2021.

– Då kommer vi titta på den här frågan vidare. Frågan är ju inte för alltid avgjord men någon förändring blir det inte till nästa år.

Den senaste veckan har såväl oroliga patienter som vårdgivare hört av sig till Jonas Andersson. Rädslan är att spetskompe­tenserna som fotvårdste­rapeuter och diabetessk­öterskor har i längden skulle komma att försvinna och vården för diabetiker därmed bli sämre.

– Det är klart att alla värnar sin profession men det fanns inget i förslaget som sa att vi inte skulle ha diabetessk­öterskor eller medicinsk fotvård i systemet längre, säger Jonas Andersson.

Hans uppfattnin­g är att det inte finns någon politisk vilja att ändra just dessa krav, åtminstone inte med omedelbar verkan.

– Vi blev nog ganska paffa när förslaget dök upp. Vi förstår själva tanken bakom men ser inte poängen med att stryka just det här, säger Jonas Andersson.

Syftet med en mer tillitsbas­erad vård är att verksamhet­schefen själv ska se till att god vård bedrivs på vårdcentra­len utan att vara alltför detaljstyr­d av regionen. Kraven på att vården ska vara bra och säker skulle alltså inte minska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden