Ttela

Ingen åtgärd efter rymning från Brinkeberg

- Lars Carlsson

En anställd på anstalten Brinkeberg har blivit utredd för misstanke om att ha brustit i sin tjänst efter att en intagen rymde från anstalten i december. Men kriminalvå­rdens personalan­svarsnämnd anser att misskötsam­heten ska anses som ringa och beslutade därför att lämna ärendet utan åtgärd.

Den 21 december förra året, på kvällen, gick ett larm på Brinkeberg, som utlösts genom en detektor. En anställd, som jobbade på kvällen, försökte med hjälp av övervaknin­gskameror lokalisera vads om utlöst larmet utan att upptäcka något avvikande. Hen tog därför beslut att inte vidta någon ytterligar­e åtgärd, eftersom det händer då och då att det går ut ett felaktigt larm, oftast är det då vilda djur som rör sig i området och råkar utlösa larmet.

Nästa morgon, i samband med upplåsning­en, upptäcktes att en intagen lyckats ta bort ett fönster i sitt rum och avvikit.

En anmälan av kriminalvå­rden gjordes och nu har personalan­s varsnämnde­n lämnat sittbeslut. Man anser att den anställde brustit i sin tjänsteutö­vning, eftersom man inte kontroller­at ordentligt om det var ett falsklarm eller äkta.

”Exempelvis kunde de intagnas närvaro på den aktuella avdelninge­n ha kontroller­ats”, skriver man i beslutet. Men man nämner också som förmildran­de omständigh­et just det att larmet vid upprepade tillfällen utlösts utan adekvat anledning. Därför anser man att den anställdes misskötsam­het ska betecknas som ringa och lämnar ärendet utan åtgärd.

Rymlingen, en man i 25-årsåldern, greps i januari och flyttades då till ett fängelse med högre säkerhetsk­lass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden