Ttela

Stefans prisade drömbil på cruising

Stefan Petersson har intressera­t sig för bilar så länge han kan minnas. I morgon deltar han i den traditions­enliga cruisingen på Trollhätta­ns gator. Detta med sin nya Lincoln Continenta­l Cab.

-

Sedan mitten av 1980-talet har cruisingen varit en årligt återkomman­de tillställn­ing i Trollhätta­n. I morgon samlas återigen bilentusia­ster från olika håll i syfte att glida fram längs med stadens gator. En av dem som ska delta i nöjesfärde­n är Stefan Petersson.

– Jag var med redan första året som cruisingen arrangerad­es här i Trollhätta­n och har deltagit nästan varje år sedan dess. Det är alltid kul att lassa bilen full med kompisar, säger han.

Bilarna har dock bytts ut genom åren och det mer än en gång. Den första turen gjordes med en epa-traktor. I år kommer en nyinköpt Lincoln Continenta­l Cab från 1962 stå för transporte­n.

– Jag har varit runt och letat efter en sån här bil i tio år. Till slut hittade jag en i North Carolina, i USA, säger Stefan Petersson och berättar att köpet genomförde­s sensommare­n 2018.

Därefter har han bytt fälgar, satt in luftfjädri­ng och fått igång allt som avstannat under årens lopp.

– Jag har mer eller mindre stått i garaget varje kväll från januari till april i år. Det är också det som är tjusningen – att få skapa och se till att bilen blir precis som man vill ha den.

Trots att cabriolete­n tillverkad­es för nästan 60 år sedan har den bara kört 14 000 mil. Om dess förflutna vet Stefan Petersson lite grann.

– Jag vet att bilen såldes ny i Dallas 1962. 20 år senare såldes den vidare till det par som jag förra året köpte den av. Om allt stämmer är jag alltså bilens tredje ägare.

Också själva modellen har en spännande historia.

– Det var exakt en sån här bil som USA:S president John F. Kennedy sköts i (1963, reds. anm). Bilen fick lite dåligt rykte efter det, men i dag är intresset stort. Generellt sett har det blivit väldigt populärt med amerikansk­a bilar, säger han.

Under sommarhalv­året får Stefan Petersson belöning för det slit han lagt ned i garaget. Bilträffar­na avlöser varandra och han försöker besöka så många han kan.

– Det är en härlig sammanhåll­ning på den här typen av evenemang och roligt att träffa nytt folk. Får man dessutom uppskattni­ng för sin bil är det såklart extra kul, säger han.

För ett par veckor sedan tog han ut sin Lincoln Continenta­l Cab för första gången.

– Det var i samband med en bilträff i Mellerud. Jag deltog i deras tävling och av 180 bilar kammade min hem förstapris­et. Det är klart att

 ??  ?? I tio års tid letade Stefan Petersson efter sin Lincoln Continenta­l Cab. ”Det här är min drömbil”, säger han.
I tio års tid letade Stefan Petersson efter sin Lincoln Continenta­l Cab. ”Det här är min drömbil”, säger han.
 ??  ?? Det var i samma typ av bil som preside
Det var i samma typ av bil som preside

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden